Italië lanceert corona-app

In Italië is een applicatie op de smartphone beschikbaar die burgers een bericht stuurt wanneer ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. De applicatie kan gratis gedownload worden, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid maandagavond bekend. President Sergio Mattarella liet dinsdag, de Italiaanse nationale feestdag, optekenen dat de coronacrisis nog niet voorbij is.

De corona-app wordt op 8 juni geactiveerd in de Abruzzen, Ligurië, Marche en Apulië. Nadien zijn de andere regio's aan de beurt.

De app Immuni, ontwikkeld door het Milanese bedrijf Bending Spoons, werkt op basis van bluetoothtechnologie en niet met geolocatie. Iedereen krijgt de keuze haar al dan niet te downloaden en de persoonlijke gegevens van de eigenaars verlaten het toestel niet. Wanneer iemand die de app gebruikt, positief blijkt te zijn op COVID-19, wordt een waarschuwing gestuurd naar de mensen die de app eveneens hebben en in nauw contact zijn geweest met de besmette persoon. Zij kunnen dan de nodige stappen zoals zelfisolatie zetten. Het ministerie van Volksgezondheid verzekerde eerder al dat de app voldoet aan de wetgeving rond databescherming.

Op de Italiaanse nationale feestdag heersen volgens president Sergio Mattarella "gevoelens van onzekerheid, maar er is ook hoop". "De crisis is niet voorbij, de instellingen en de burgers moeten nog het hoofd bieden aan haar gevolgen en trauma's", aldus Mattarella, die dinsdagnamiddag een bezoek brengt aan het stadje Codogno, waar in februari de eerste besmetting in Italië werd vastgesteld. "Italië heeft tijdens deze noodsituatie zijn beste gezicht getoond." De president is fier op zijn land en de "geestelijke eenheid" van de Italianen tegenover het virus, die "onzichtbare vijand".

Italië is met ruim 33.000 doden en meer dan 233.000 besmettingen erg zwaar getroffen door de pandemie. Het land reageerde op de coronacrisis met een bijzonder harde lockdown. Die is intussen al danig teruggeschroefd, maar er gelden nog altijd contactbeperkingen en strenge hygiënische regels.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.