Instituut Tropische Geneeskunde bereidt zich voor op corona-uitbraak in Afrika

Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen bereiden zich voor om Afrikaanse landen te ondersteunen in het geval van een uitbraak van het coronavirus. "Het wordt zorgwekkend wanneer het virus landen bereikt waar de capaciteit beperkt is om controlediagnoses uit te voeren", klinkt het.

De uitbraak van het nieuwe coronavirus verontrust wereldwijd wetenschappers en gezondheidsautoriteiten. Maar ondanks het feit dat het nieuwe coronavirus zich vanuit China naar andere werelddelen heeft kunnen verspreiden, zijn er buiten China weinig gevallen bekend waarbij het virus van mens op mens werd overgedragen. "Dat is grotendeels te danken aan de implementatie van snelle bestrijdingsmaatregels waarbij werd ingezet op actief contactonderzoek en i nfectiebeheersing", zegt ITG-directeur Marc-Alain Widdowson.

De situatie kan ernstig worden wanneer het virus landen met een zwak volksgezondheidsysteem bereikt, waarschuwt het Instituut. In zulke landen is de capaciteit beperkt om controlediagnoses uit te voeren waarbij de contacten nauw worden opgevolgd. Dat zou kunnen betekenen dat het virus, wanneer het eenmaal is binnengebracht, zich ongemerkt in deze landen kan verspreiden, " waarschuwt Widdowson.

Het Instituut houdt de situatie nauwlettend in de gaten en staat in contact met het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC in Afrika en zijn Afrikaanse partnerlanden. De wetenschappers stellen zich ook beschikbaar om de volksgezondheidsmaatregels te ondersteunen en overwegen onderzoekstudies om meer inzicht te krijgen in de mogelijke verspreiding van het nieuwe coronavirus in deze landen.

In België wordt het ITG naar eigen zeggen overstelpt met vragen van bezorgde reizigers. Het verwijst door naar de reisgeneeskundewebsite Wanda voor de laatste informatie. Het bereidt zicht samen met het UZA en de FOD Voksgezondheid ook voor om de nodige maatregelen te treffen, moest er zich een reiziger na zijn terugkeer uit China aanbieden met ademhalingsproblemen.

Het coronavirus maakte intussen 426 dodelijke slachtoffers. Eén geval daarvan was buiten China.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.