Overstromingen: eerste container voor huisarts in Trooz

56 huisartsen werden door de overstromingen getroffen (24 in de vallei van de Vesder stroomopwaarts van Trooz, 21 in de vallei van de Vesder tussen Trooz en Luik en 11 in de vallei van de Ourthe tussen Aywaille en Tilff), maar een aantal van hen wachtte erop om weer in fatsoenlijke omstandigheden te kunnen werken. 

Dat zal het geval zijn in Trooz, waar een huisarts zal kunnen profiteren van een eerste container om zijn werk voort te zetten. Dr Davide Celestri, huisarts in Trooz, is ermee opgezet. "Dit is uitstekend nieuws. De container wordt op mijn parkeerplaats gezet en ik kan mijn praktijk heropenen. Ik zal eindelijk mijn patiënten van Trooz in Trooz kunnen zien. Tot nu moest ik mijn activiteit elders verder zetten. Ik zal voor mijn patiënten kunnen zorgen. Ik begrijp hen des te meer omdat ik hetzelfde heb meegemaakt sinds de eerste dag van de overstromingen. De dokter bevestigt ook dat deze container gratis is: "Het Waals Gewest heeft me dat bevestigd."

Deze gratis verstrekking omvat levering, montage, installatie, elektrische aansluiting, huur en verwijdering van containers. Het begrip "container" komt hier overeen met een rigide constructie met een buitenoppervlak van 14m² tot 18m², een binnenhoogte van ten minste 2,15 meter, voorzien van een venster en een deur. De kosten (water, elektriciteit, enz.) in verband met het gebruik ervan zijn voor rekening van de aanvrager. Ook de voor deze activiteit specifieke binneninrichting valt onder de verantwoordelijkheid van de aanvrager.

Specifieke uitrusting

De Waalse minister van Economie, Willy Borsus, zal de container inhuldigen: "De dokter hoeft er niet voor te betalen. De containers worden gratis ter beschikking gesteld voor hernieuwbare perioden van drie maanden. Andere zijn gepland voor andere zelfstandigen in de regio. In totaal zal Wallonië er 700 tellen."

"Het spreekt vanzelf dat als er specifieke uitrusting in zit, deze ten laste komt van de arts of de zelfstandige", benadrukt de minister. Artsen of andere beroepsbeoefenaars uit de gezondheidssector die een container wensen om hun activiteiten tijdelijk te verplaatsen, worden verzocht rechtstreeks een aanvraag in te dienen bij hun stad of gemeente, die hun de nodige documenten zal bezorgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc MAERTENS

    23 september 2021

    Herstart pas 10 weken na de desastreuze overstroming :
    betekent 10 weken beperkte huisarts-dienstverlening voor deze bijzonder zwaar getroffen bevolking .
    Vraag aan het Waals Gewest en in het bijzonder aan de 'inhuldende' minister van economie :
    kon deze primaire dienstverlening niet vlugger ,bvb na 3-4 weken maximum, hervat worden ?
    dr maertens luc

  • Guy VEREECKEN

    23 september 2021

    Na overstroming van mijn praktijk in 1998, heb ik hetzelfde moeten doen dito bekostigen. Andere tijden andere zeden , zekers? dr Guy Vereecken Halen