In oktober geen mondmaskers meer in middelbaar onderwijs

De mondmaskerplicht vervalt vanaf 1 oktober ook in het middelbaar onderwijs in Vlaanderen. Dat zei Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Het hele onderwijsveld zat woensdagavond samen over de kwestie, met onder meer de minister, de koepels en experts.

"De meningen over behoud van de mondmaskerplicht lopen - ook binnen het onderwijsveld - sterk uiteen", aldus het kabinet van de minister na afloop. "Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft daarom finaal zelf de knoop doorgehakt, op basis van een afweging tussen enerzijds de risico's op het vlak van de viruscirculatie en anderzijds de nadelen voor kinderen en jongeren."

"In geval van twijfel moeten we het voordeel van de twijfel geven aan kinderen en jongeren", zegt de minister. "Uiteindelijk lopen kinderen en jongeren een heel klein risico om in geval van besmetting ernstig ziek te worden. Voor de meest kwetsbaren - onze senioren - komt er nu een extra beschermingslaag met de derde prik. De niet-gevaccineerde volwassenen maken daarentegen een bewuste keuze. We kunnen kinderen en jongeren niet de dupe laten zijn van de persoonlijke keuze van die volwassenen."

Volgens de minister komt er een nog versterkt ventilatiekader, met CO2-meters.

Dat betekent dat de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober verdwijnt voor leraren en leerlingen in het secundair onderwijs en leraren in het basisonderwijs, stipt Katholiek Onderwijs Vlaanderen aan. In het Brussels Hoofstedelijk Gewest, waar de vaccinatiecijfers lager zijn dan in Vlaanderen, verandert er voorlopig niets. De specifieke situatie van het basisonderwijs, waar leerlingen nog niet gevaccineerd konden worden, wordt in de komende weken nader bekeken. Ook voor het volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs volgt nog verder overleg.

"Met 95 procent vaccinatie bij personeel en 68 procent bij leerlingen, is het duidelijk dat zij hun duit in het zakje hebben gedaan. We zijn blij dat de regels binnen het onderwijs niet langer strenger zijn dan in de rest van de samenleving. De goede opvolging van de coronamaatregelen en de hoge vaccinatiegraad bij leraren en jongeren staan toe dat we gepast versoepelen", aldus Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in een reactie. "We blijven de epidemie van nabij opvolgen, maar zijn tevreden dat de situatie voor schoolteams en leerlingen haalbaarder wordt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.