Implant Files - België wijst een op vier implantaten af voor terugbetaling

Een op de vier implantaten waarvoor in België een terugbetaling is aangevragd, krijgt die terugbetaling niet. Dat blijkt uit de 'Implant files', een onderzoek waaraan De Tijd, Le Soir en Knack meewerkten. Implantaten blijken niet altijd zo nuttig of veilig als de fabrikant beweert.

Een 33-koppige commissie met onder meer artsen, ziekenhuizen en verzekeraars adviseert welke implantaten een terugbetaling mogen krijgen en welke niet. De voorbije drie jaar werden 18 van de 74 aanvragen van fabrikanten afgewezen, ook al kregen de implantaten goedkeuring voor de Europese markt.

In Le Soir klaagt professor Lieven Annemans (UGent) het gebrek aan transparantie aan. "Wat in dergelijke commissies gezegd wordt, zou publiek gemaakt moeten worden", vindt hij. Soms blijkt dat implantaten geen meerwaarden bieden voor de patiënt, blijkt uit uitreksels van vergaderingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.