IMC vraagt advies over boosterprik voor jongeren

De ministers van Volksgezondheid hebben de Hoge Gezondheidsraad gevraagd tegen het weekend een advies af te leveren over de boosterprik voor 12-plussers. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)  na afloop van de vergadering. "Ik stel voor om met een 'informed consent' te werken, zodat we het op vrijwillige basis kunnen aanbieden", aldus Beke.

De Hoge Gezondheidsraad kwam vorige week al met een advies waarin werd aangeraden om jongeren tussen 12 en 18 jaar met een verzwakte immuniteit, een boosterprik te geven. Nu wordt dus ook een advies gevraagd voor alle 12-plussers, nadat Beke h et dossier opnieuw op tafel legde binnen de IMC. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft daarvoor nog geen beslissing genomen. 

Kazou, de jeugddienst van de CM, merkte eerder al op dat sommige Europese landen hun vaccinatieregels hebben aangepast. Daardoor zou voor sommige jongeren die binnenkort willen gaan skieën, de dubbele vaccinatie niet meer geldig zijn. Oostenrijk en Italië bijvoorbeeld brengen de geldigheidsduur van de basisvaccinatie vanaf 12 jaar vanaf 1 februari terug van 12 naar 6 maanden.

In het Vlaams Parlement riep minister Beke het EMA op om snel dat "ei te leggen". Het kan volgens hem niet door de beugel dat lidstaten voorwaarden opleggen "die niet vervulbaar zijn" en dat het EMA zich intussen hult in stilzwijgen. Volgens de CD&V-minister dreigen de Vlaamse jongeren het slachtoffer te worden van de succesvolle vaccinatiecampagne. 

Beke stelt voor om de boosterprik aan de jongeren "aan te bieden" via het principe van informed consent. "Op die manier kan men een verstandige keuze maken. Dat is alleszins beter dan besmettingsfeestjes te organiseren waardoor men een herstelcerftificaat zou krijgen", zo antwoordde Beke op vragen van Katrien Schryvers (CD&V), Lorin Parys (N-VA) en Freya Saeys (Open Vld). Beke maakt zich ook sterk de vaccinatiecentra klaar zullen zijn zodra het licht op groen wordt gezet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.