Honderdtal prominente figuren pleiten voor gratis verdeling coronavaccin

Verschillende persoonlijkheden uit de wetenschap, kunst en politiek, onder wie Malala, Desmond Tutu en Andrea Bocelli, pleiten voor een gratis verdeling van een coronavaccin wereldwijd. Ze noemen een vaccin tegen COVID-19 in hun zondag gepubliceerde oproep van "wereldwijd algemeen belang" en het moet dus volgens hen voor iedereen beschikbaar zijn, zeker voor kwetsbare mensen.

In de oproep zeggen de ondertekenaars dat de efficiëntie van toekomstige vaccinatiecampagnes afhangt van de wereldwijde beschikbaarheid van het vaccin. Maar de pandemie toont de sterke en zwakke punten van elk land en de moeilijkheden rond de toegang tot het gezondheidsstelsel, klinkt het.

Meer dan honderd prominente figuren scharen zich al achter de oproep. Onder hen zijn 18 Nobelprijswinnaars en 32 voormalige staats- en regeringsleiders. Het gaat onder meer om de voormalige anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu, de 22-jarige Pakistaanse mensenrechtenctiviste Malala Yousafzai, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach, de vroegere Sovjetpresident Michail Gorbatsjov en de Italiaanse tenor Andrea Bocelli.

Ze roepen regeringen, VN-chef António Guterres, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, onderzoekslaboratoria en andere instellingen op om hun voorbeeld te volgen. Dat kan via de website Vaccinecommongood.org.

Tot nu toe is er nog geen vaccin voor het coronavirus dat de longziekte COVID-19 kan veroorzaken. Wereldwijd zijn volgens Amerikaanse wetenschappers al meer dan tien miljoen mensen besmet geraakt en bijna 500.000 doden gevallen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.