Honderden mensen getroffen door norovirus in regio rond Italiaanse Gardameer

Een ernstige uitbraak van het norovirus teistert de toeristische Italiaanse trekpleister Torri del Benaco, aan het Gardameer. Al ruim 300 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen met symptomen en intussen is het verboden om kraantjeswater te drinken.

Rond Torri del Benaco, aan de oostelijke oever van het meer, zijn ruim 900 besmettingen vastgesteld met het norovirus. Vermoedelijk heeft het virus zich verspreid via het drinkwater. Italiaanse media vermoeden echter dat het hoge waterpeil van het Gardameer gezorgd heeft voor een overlast in het rioleringssysteem, waardoor het virus zich gemakkelijker verspreid heeft. 

De burgemeester van de gemeente, Stefano Nicotra, heeft mensen in de omgeving alleszins opgeroepen om geen kraantjeswater meer te drinken en het ook niet te gebruiken om te koken of te poetsen. Afgelopen vrijdag werden sporen van het virus gevonden in het drinkwater, maar recentere tests leverden dan weer negatieve resultaten op. 

Torri del Benaco telt eigenlijk maar 3.000 inwoners. Maar met de start van het zomerseizoen zijn er momenteel veel vakantiegangers en het zeer besmettelijke norovirus veroorzaakt een plotselinge aanval van ernstige diarree. De symptomen verdwijnen meestal na een halve dag tot twee dagen. Het virus kan niet alleen via besmet water, maar ook via voedsel worden overgedragen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.