Hoge Gezondheidsraad komt volgende week met nieuw advies AstraZeneca-vaccin

De Hoge Gezondheidsraad komt in de loop van volgende week allicht met een update van het advies over het AstraZeneca-vaccin. Dat zegt woordvoerster Sofie Verdoodt vrijdag aan Belga, al benadrukt ze wel dat dat niet noodzakelijk betekent dat er een andere koers gevaren zal worden.

Woensdag boog het Europees geneesmiddelenagentschap EMA zich andermaal over het AstraZeneca-dossier, nadat Duitsland besloot om het gebruik van het vaccin te beperken tot 60-plussers. Vrijdag besliste ook Nederland voorlopig het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut niet langer toe te dienen bij mensen jonger dan 60. Aanleiding is nieuwe meldingen van ernstige bijwerkingen, meer bepaald een combinatie van trombose met een laag aantal bloedplaatjes.

Na de meeting van het EMA woensdag, waarna het agentschap andermaal de boodschap verkondigde dat het vaccin veilig en effectief is, zaten ook in ons land de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie bijeen.

"De ministers van Volksgezondheid bekijken samen met de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie de verschillende scenario's", klinkt het vrijdag. De internationale ontwikkelingen worden op de voet gevolgd, benadrukt de Gezondheidsraad. "In de loop van volgende week zal er allicht een update van het advies gegeven worden."

Verdoodt benadrukt wel dat dit niet per se betekent dat er een andere koers gevaren zal worden. Wel zal de Gezondheidsraad tegen dan meer gegevens (waaronder het rapport van het veiligheidscomité van het EMA) onder de loep kunnen nemen en "zodus een beter gefundeerde beslissing nemen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.