Hitte mogelijke factor bij plotse stijging aantal coronadoden

Begin deze week is het aantal overlijdens door het coronavirus plots gestegen. Een specifieke oorzaak daarvoor is voorlopig onduidelijk, daarvoor is het nog te vroeg, maar mogelijk speelt de hittegolf van de voorbije dagen een rol. Dat zegt epidemioloog Brecht Devleesschauwer van gezondheidsinstituut Sciensano.

Volgens voorlopige cijfers zijn maandag 9 overlijdens geteld, en dinsdag 11. De voorbije weken schommelde dat aantal altijd tussen 2 en 3 overlijdens per dag, met uitschieters tot 5. In 15 van de 20 overlijdens van maandag en dinsdag ging het om bewoners van woonzorgcentra. Achttien gevallen werden bevestigd op covid-19, bij de twee andere is er een sterk vermoeden.

"Het gaat dus sowieso om covid-gevallen, maar mogelijk heeft ook de hitte een rol gespeeld", aldus Devleesschauwer. "We weten dat hitte en verhoogde ozonconcentraties ook risicofactoren zijn op overlijden bij dezelfde gevoelige groep van oudere en zwakkere mensen."

Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat de hitte een doorslaggevende rol heeft gespeeld. "Dat zullen we de komende dagen en weken in de gaten moeten houden. Gaat het sterftecijfer weer omlaag als de hitte verdwijnt, dan zullen we iets beter kunnen inschatten wat deze stijging van het aantal overlijdens heeft veroorzaakt", aldus nog de epidemioloog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.