Grote vaccinatiecentra Engeland open, ziekenhuizen soms zo goed als zonder zuurstof

Zeven grote vaccinatiecentra hebben de deuren geopend in Engeland. De priklocaties bevinden zich onder meer in sportstadions en een paardenrenbaan in steden als Londen, Bristol, Newcastle en Manchester. Gezondheidsdienst NHS zegt dat deze week nog honderden andere priklocaties de deuren openen. In de ziekenhuizen is de situatie meer dan precair.

Het totale aantal vaccinatielocaties in het Verenigd Koninkrijk komt daarmee op 1;200. Zo'n 600.000 tachtigplussers die op minder dan 45 minuten rijden wonen van een van de nieuwe centra, worden per brief benaderd. Zij kunnen een afspraak maken of wachten tot in de buurt een priklocatie opent.

Het Verenigd Koninkrijk begon vorige maand als eerste Europees land met vaccineren en heeft inmiddels drie coronavaccins goedgekeurd: die van Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna. Het is de bedoeling dat midden februari zo'n 14 miljoen mensen zijn gevaccineerd.

Volgens premier Boris Johnson hebben inmiddels vier op de tien tachtigplussers en ruim 20 procent van de oudere inwoners van verzorgingstehuizen een eerste dosis gekregen. Het land zegt het tempo flink te gaan opvoeren om aan het einde van de maand wekelijks minstens 2 miljoen inentingen te gaan doen, op meer dan 2.700 locaties. Tegen het voorjaar zouden dan tientallen miljoenen Britten een prik moeten hebben gehad.

Zuurstof

Haast is geboden, want de gezondheidsdiensten kunnen de patiëntenzorg niet of nauwelijks meer aan. Johnson sprak maandag van een "gevaarlijke" fase in de pandemie. Op sommige plekken is sprake van een tekort aan zuurstof voor patiënten, zei hij. Er liggen in Engeland meer dan 30.000 mensen in het ziekenhuis, veel meer dan de 18.000 tijdens de piek van de eerste golf.

Chris Witty, de hoogste medische adviseur van de regering, riep de bevolking volgens de openbare omroep BBC op om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Momenteel is ongeveer één op de vijftig Britten besmet, aldus Whitty.

Het Verenigd Koninkrijk overschreed in het weekend de kaap van 80.000 overlijdens door COVID-19, volgens inwonersaantal nog steeds minder dan de 20.000 overlijdensgevallen in België. Maar de registratie is waarschijnlijk 'optimistischer' en door het tempo van de toename kan het ons land snel inhalen. Het Verenigd Koninkrijk telt zes keer meer inwoners dan ons land. De gezondheidszorg is er minder uitgebouwd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.