Grootste vaccinfabrikant ter wereld vraagt staatssteun aan in India wegens protectionisme

Serum Institute of India (SII), 's werelds grootste vaccinfabrikant, moet in India staatssteun aanvragen wegens onvoldoende winstgevendheid, nu het bedrijf van de overheid exportbeperkingen opgelegd kreeg voor coronavaccins en het aantal coronagevallen in India fors toeneemt. Dat heeft de topman van SII gemeld. 

De Indiase premier Narendra Modi besliste vorige maand om de export af te remmen van vaccins van fabrikant AstraZeneca die door SII geproduceerd worden. De beslissing werd ingegeven door de nieuwe opflakkering van besmettingen met het coronavirus in het land met 1,3 miljard inwoners. 

De productiecapaciteit van SII staat "erg onder druk", aldus topman Adar Poonawalla. "De wereld heeft het vaccin nodig en wij geven momenteel prioriteit aan India. Maar we zijn nog steeds niet in staat om vaccins te leveren voor elke Indiër." De groep vraagt daarom extra steun aan de Indiase regering, ten belope van 30 miljard roepie (zo'n 345 miljoen euro) om de capaciteit te kunnen opvoeren. 

 "Dit is nooit de bedoeling geweest, omdat we geacht werden uit te voeren en deze fondsen binnen te krijgen van de importerende landen. Maar dat is vandaag niet het geval en we moeten andere middelen vinden om onze capaciteit te kunnen verhogen", aldus de topman. 

SII produceert elke dag meer dan 2 miljoen dosissen van Covishield, de naam die het vaccin van AstraZeneca in India kreeg. De vaccins worden in eigen land geleverd tegen een veel lagere prijs dan bij export. 

 India is vorige week begonnen met het vaccineren van inwoners vanaf 45 jaar, met als doelstelling om tegen augustus 300 miljoen mensen ingeënt te hebben. Tot dusver zijn 87 miljoen dosissen toegediend.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.