Groot lek in Nederlands coronatestbedrijf met ook locaties in België

Door een groot lek bij een Nederlands testbedrijf was het voor iedereen mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen in de Nederlandse app CoronaCheck te krijgen. Ook zijn de privégegevens van ruim 60.000 mensen die bij dit bedrijf een coronatest hebben gedaan gelekt. Dat bleek zondag uit onderzoek van het Nederlandse nieuwsprogramma RTL Nieuws.

Het lek zit bij Testcoronanu, een testbedrijf met tien locaties in Nederland en drie in België, dat is aangesloten bij het Nederlandse initiatief Testenvoorjereis.nl. Het bedrijf wordt daardoor niet alleen door de Nederlandse overheid aangeraden om je te laten testen, maar ook met belastinggeld gesubsidieerd. Door het lek kon iedereen in de coronadatabase van het testbedrijf neuzen en daar kinderlijk eenvoudig, door twee regels code in je browser in te voeren, je eigen negatieve test toevoegen.

Betrouwbaarheid weg

Het lek riep in Nederland de vraag op hoe betrouwbaar CoronaCheck eigenlijk is. "Enige vorm van betrouwbaarheid is nu helemaal weg", zei hoogleraar microbiologie Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zondag werd het bedrijf alvast afgesloten van CoronaCheck. Op de website van het bedrijf stond te lezen dat alle locaties zondag gesloten bleven "wegens onvoorziene omstandigheden". Ook maandag is het niet mogelijk een nieuwe afspraak te regelen en wordt aangeraden om bij een andere testaanbieder een boeking te maken.

Gevolgen België 

In België telt Testcoronanu dus drie locaties: in de Emiel Vloorsstraat in Antwerpen, in de Oude-Bruglaan in Lokeren en in de Koningin Astridlaan in Mechelen. Die waren sowieso zondag dicht.

De woordvoerster van Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, zegt dat het bedrijf in België niet in het circuit zit van de terugbetaalde testen, met andere woorden de gratis testen bij bijvoorbeeld symptomen of om op reis te gaan. "De impact zal dus hoe dan ook zeer beperkt zijn, als die er al is. We hebben tot nu toe geen weet van datalekken of privacy die zou geschonden zijn, ook niet van gedupeerde burgers", zegt woordvoerster Liesbeth Van Houdt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    20 juli 2021

    Nederlanders zijn Beheerders van de Waterstaat maar ook gewiekste kooplieden en sjacheraars met tulpenbollen !
    En nu maar hopen dat ze mij niet door het hoofd schieten !