Groen noemt discussie over leeftijdstesten asielzoekers "volstrekt onaanvaardbaar"

Dat de overheid geen leeftijdstests meer uitvoert bij jonge minderjarige asielzoekers die geen opvangplaats hebben en Fedasil hen intussen geen opvang biedt, is "onwettig en volstrekt onaanvaardbaar". Dat zegt Groen-Kamerlid Eva Platteau. Ze roept staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) op de beloofde opvangplaatsen "dringend te realiseren".

Het opvangnetwerk in ons land zit zo goed als vol, waardoor Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, nagenoeg alleen nog de meest kwetsbare mensen kan opvangen. Niet-begeleide minderjarigen behoren tot die groep. Vaak is er echter twijfel over de leeftijd, en volgt er een botscan door de Dienst Voogdij van de federale overheidsdienst Justitie, op vraag van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Die dienst weigert dat echter al bijna een maand voor jongeren die geen opvangplaats hebben, schrijven De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg. Die jongeren zijn te zwak om die testen te ondergaan, is de redenering, en moeten eerst de nodige zorgen krijgen. Bovendien is er bezorgdheid over de blootstelling van zorgverleners aan besmettelijke ziektes zoals schurft. Fedasil biedt dan weer geen opvang zolang er twijfel bestaat over de leeftijd. 

Meerderheidspartij Groen noemt die situatie "onwettig en volstrekt onaanvaardbaar". "Elke persoon heeft recht op opvang, ongeacht de leeftijd", zegt Kamerlid Eva Platteau. Volgens de groenen is het opvangtekort het probleem, en moet staatssecretaris de Moor "dringend de beloofde opvangplaatsen realiseren".

Het kabinet van staatssecretaris Nicole de Moor liet eerder aan verschillende kranten al weten aan een oplossing te werken met de bevoegde diensten. Concreet denkt de Moor aan een zorgpunt waar een eerste medische check kan gebeuren. 

Voor Vlaams Belang moeten de leeftijdsonderzoeken dringend hervat worden, en mag "vastgesteld bedrog niet zonder gevolgen blijven".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.