Groen licht voor de uitrol van sneltesten in huisartsenpraktijken en testcentra

Domus Medica geeft groen licht voor de uitrol van sneltesten in huisartsenpraktijken en testcentra. De huisartsenvereniging doet dit nadat een grootschalig proefproject met die testen een positieve evaluatie kreeg. Bedoeling is de sneltesten nu verder uit te rollen om de epidemie sneller onder controle te krijgen.

De voorbije drie weken voerden dertien huisartsenpraktijken en zes testcentra pilootprojecten rond sneltesten. Patiënten met symptomen die maximaal vijf dagen aanwezig waren en waarbij er een vermoeden was van covid-19, onderzochten ze met een sneltest. Bij zo'n sneltest is het resultaat al na vijftien minuten bekend. Andere patiënten ondergingen de klassieke PCR-test.

Uit de resultaten blijkt dat de sneltesten erg voordelig zijn in de huisartsenpraktijken, zegt Domus Medica. In de praktijken ligt het aantal sneltesten beduidend hoger dan in de testcentra. Zestig procent van de testafnames gebeurde er met een sneltest. In de test- en triagecentra was dit slechts 18 procent. Dat komt doordat de testcentra veel meer mensen over de vloer krijgen die geen symptomen vertonen, maar die zich moeten laten testen na bijvoorbeeld een hoogrisicocontact of na een verblijf in het buitenland. Zij komen bijgevolg niet in aanmerking voor een sneltest.

Voor de huisartsen biedt werken met sneltesten een belangrijk voordeel, zegt Domus Medica. "Als de huisarts COVID-19 sneller kan uitsluiten bij een zieke patiënt, kan hij op zoek naar een andere diagnose. Test de patiënt wel positief, dan kan de huisarts de resultaten meteen bespreken en instructies meegeven."

Onderzoeksleider prof. dr. Ann Van den Bruel is tevreden met de resultaten. "Met deze bevindingen in het achterhoofd kunnen we starten met de uitrol van sneltesten in alle huisartsenpraktijken en test- en triagecentra. De snelheid van de testen laat het toe om de individuele zorg van de patiënt te verhogen en de contactopsporing kan meteen worden opgestart. Op die manier kunnen we de epidemie sneller onder controle krijgen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.