Griepepidemie loopt ten einde, maar meer mensen raadplegen huisarts voor symptomen

Tussen 16 en 22 maart hebben 678 personen per 100.000 inwoners de huisarts geconsulteerd voor griepsymptomen. Die toename is wellicht te verklaren door de ongerustheid over het coronavirus, waardoor mensen met dergelijke symptomen sneller een huisarts raadplegen. Slechts een klein percentage van de geteste stalen bleek positief voor griep, zo meldt het onderzoeksinstituut Sciensano in het wekelijkse griepbulletin.

Het aantal mensen dat zich meldde met een griepaal syndroom, steeg van 448 personen per 100.000 inwoners de week voordien, tot 678. Daarmee wordt de epidemische drempel (153) nog altijd overschreden.

Er is een stijging te zien bij alle leeftijdsgroepen in Vlaanderen, behalve bij kinderen van 5 tot 14 jaar, meldt Sciensano. "Deze stijging hangt wellicht samen met een stijgend aantal gevallen van COVID-19 in ons land", zo wordt benadrukt.

Wel wijzen analyses erop dat het griepvirus nog maar weinig in omloop is. Het Nationaal Referentiecentrum Influenza van Sciensano ontving vorige week 12 stalen uit de peilpraktijken, een netwerk van een honderdtal huisartspraktijken verspreid over heel België. In slechts 8 procent van de stalen werd het griepvirus bevestigd. "Het einde van de griepepidemie is dus duidelijk in zicht", zo klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.