Gezondheidscoaches slaan niet aan

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft begin 2016 bijna 3 miljoen euro vrijgemaakt voor gezondheidscoaches, specifiek voor de kleine ondernemingen. Maar dat geld is door de bedrijfswereld nauwelijks benut. Amper 74 kmo's deden een beroep op een gezondheidscoach, waarvan slechts 24 kleine ondernemingen, melden De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Eén op de zes werkende Vlamingen loopt risico op, of lijdt aan een burn-out. Met dit cijfer voor ogen lanceerde Vandeurzen het project 'Gezond op de werkvloer'. Bedoeling was om binnen kleine bedrijven aan preventiebeleid te doen, zodat op lange termijn alsmaar meer ondernemingen een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid zouden hanteren.

De minister begrootte het project, waarvoor de aanvragen konden gebeuren vanaf eind 2017, op 2,8 miljoen euro tot eind 2019. Met dat geld moest een sensibiliseringscampagne op poten gezet worden én zouden er 42 gezondheidscoaches komen die op vraag van kleine ondernemingen advies geven op de werkvloer.

Het resultaat oogt na bijna twee jaar bijzonder mager. Amper 74 kmo's deden effectief beroep op een gezondheidscoach, waarvan slechts 24 kleine ondernemingen. Van de 2,8 miljoen werd tot dusver 258.525 euro effectief gebruikt. Waarvan amper 13.650 euro voor de gezondheidscoaches zelf, berekende het Vlaamse ABVV.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.