Geneesmiddelenverdelers vragen hogere vergoeding

De vereniging van geneesmiddelenhandelaars en -verdelers in ons land heeft  aan de alarmbel getrokken over de beperkte leveringsmarge die ze nog krijgen per bezorgd medicijn. Die vergoeding is al tien jaar lang niet aangepast, terwijl het wel steeds meer kost om een medicijn de dag zelf nog in de juiste apotheek te krijgen, klinkt het. De vereniging vraagt de overheid nu om steun.

Dagelijks zijn honderden koeriers onderweg om alle 4.700 apotheken in ons land te bevoorraden. Op jaarbasis komt dit uit op 250 miljoen geleverde geneesmiddelen, maar het leveringssysteem dreigt in gevaar te komen, waarschuwt handelsfederatie Comeos, waar de Nationale Vereniging van Groothandelaar-Verdelers van Geneesmiddelen (NVGV) lid van is.

De NVGV hekelt dat de wettelijk vastgelegde leveringsvergoeding niet mee evolueert met de stijgende exploitatiekosten. Concreet betekent het dat op een levering ter waarde van 1.000 euro de marge in 2016 voor de groothandelaar-verdelers nog 4 euro bedroeg. In 2020 halveerde die marge naar 2 euro, en in 2023 zal de sector er 2 euro verlies op maken.

Bovendien zijn er nog maar drie verdelers in ons land over. Maar ook lokale apotheken dreigen te verdwijnen en het risico op medicijntekorten groeit, zo waarschuwt Stijn Terryn, sector manager Farma bij Comeos.

De NVGV vraagt de overheid daarom om een jaarlijkse indexering die gelijkloopt met de uitbatingskosten. "Maar we vragen ook vooral erkenning voor onze rol in het gezondheidssysteem en voor onze inzet tijdens de pandemie", zegt Terryn.

Comeos en de NVGV roepen de overheid op om de indexering op te nemen in de begroting voor volgend jaar. Wanneer dit niet gebeurt, zullen symbolische acties volgen. "Maar het is niet onze bedoeling om het werk neer te leggen en de patiënt of apotheker te gaan 'ambeteren'", belooft Terryn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.