Geneesmiddel Leukine helpt bij de genezing van Covid-19 (studie UZ Gent)

Leukine speelt een belangrijke rol bij de genezing van gehospitaliseerde Covid-19-patiënten. Dat blijkt uit een studie die het UZ Gent vorig jaar startte. Het geneesmiddel bevordert de zuurstofopname vanuit de longen naar het bloed en stimuleert het afweersysteem. In de VS wordt bekeken of het middel via verneveling in een klein toestel thuis kan worden ingenomen.

De onderzoekers gaven het medicijn en de standaardbehandeling vijf dagen lang aan veertig patiënten die met ernstige zuurstofnood werden opgenomen op een gewone cohorteafdeling in het ziekenhuis. Ze vergeleken hun vooruitgang met die van veertig andere patiënten die enkel de standaardbehandeling kregen.

Daaruit bleek dat bij 54 procent van de patiënten in de actieve behandelingsgroep de zuurstofopname vanuit de longen verbeterde. In de controlegroep beperkte de verbetering zich tot 20 procent van de patiënten.

"We zagen in de groep patiënten die Leukine kreeg ook een sterke toename van het aantal afweercellen die het virus kunnen herkennen en doden", zegt longarts Bart Lambrecht (UZ Gent en VIB, foto). "Deze cellen hoop je ook te zien na vaccinatie, maar hier zagen we dus dat het lichaam de cellen zelf opwekte na contact met het virus en Leukine."

Stofzuigers

Het onderzoek, waaraan 5 Vlaamse ziekenhuizen deelnamen, kwam tot stand toen medische experts tijdens de eerste golf vaststelden dat bij zware Covid-patiënten zogenaamde "macrofagen" uit de longen verdwenen.

Deze macrofagen zijn als het ware stofzuigers in onze longen. "Ze zuigen binnenkomende virussen op, neutraliseren ze en ruimen nadien alle schade aan de longen op." Bij COVID-19 zijn de stofzuigercellen vervangen door verwante cellen die de ontsteking juist aanwakkeren.

Leukine had al eerder zijn werking aangetoond bij proefdieren met griepinfectie. "En we wisten uit eigen onderzoek dat de actieve stof in het medicijn (sargramostim) de aanmaak van nieuwe stofzuigermacrofagen en het herstel van het longslijmvlies stimuleert", legt Lambrecht uit.

> Lees ook: Werking Leukine onderzocht tegen covid-19

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.