Geneeskundestudenten UHasselt werken als vrijwilliger in zorgcentra

Een veertigtal derdejaarsstudenten Geneeskunde aan UHasselt is als vrijwilliger aan de slag in de gezondheidszorg. De faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen deed daarvoor een rondvraag bij ziekenhuizen en huisartsenpraktijken, of zij hulp konden gebruiken tijdens de coronacrisis. "De respons was groot", zegt decaan Piet Stinissen. "Onze studenten helpen waar ze kunnen. Ze zijn onder meer aan de slag in triageposten en ziekenhuisafdelingen, of ze ondersteunen huisartsen bij consultaties."

De studenten kregen nog een extra opleiding over hoe ze zich moeten beschermen tegen het coronavirus. "We hebben binnen onze opleiding verschillende medische stages, maar dit is toch nog een ander gegeven", zegt coördinator professor Leen Popleu. "We zijn er zeker van dat de ervaring die ze deze weken zullen opdoen, hen de rest van hun carrière zal bijblijven."

Ellen Goddé, een van de derdejaarsstudenten Geneeskunde, is aan de slag in het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder. "De afgelopen week heb ik dokters en verpleegkundigen geholpen met de zorg van patiënten", legt Goddé uit. "Daarnaast ga ik dagelijks met een iPad langs op de verschillende afdelingen van het ziekenhuis, zodat patiënten via een videogesprek toch nog contact kunnen hebben met hun familieleden. De volgende weken ga ik ook aan de slag op de spoedafdeling, waar ik zal instaan voor allerhande verpleegkundige taken."

Andere studenten werken als vrijwilliger in een huisartsenpraktijk. "Ik ondersteun huisartsen bij het organiseren van hun consultaties", zegt studente Laura Bellemans. "Patiënten moeten zich eerst telefonisch of via mail aanmelden. Ik sta hen dan te woord en brief hierna de huisartsen over de klachten. Op die manier verliezen huisartsen minder tijd en kunnen zij hun patiënten efficiënter verder helpen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.