Gemiddeld aantal besmettingen stijgt 12 procent tot net geen 100

Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is met 12 procent gestegen, zo blijkt donderdag uit de meest recente gegevens van Sciensano. In de periode van 6 juli tot en met 12 juli lag het aantal besmettingen gemiddeld op 99,7 per dag. In de voorgaande periode van zeven dagen waren er dat gemiddeld maar 88,9.

"De stijging doet zich voor in het merendeel van de provincies, en dan vooral provincies met grotere steden", klinkt het in de update op de website info-coronavirus.be.

In de provincie Antwerpen kwamen er 172 nieuwe gevallen bij in de week tot en met 12 juli, in West-Vlaanderen zijn er dat 107. Ook in Limburg (74), Vlaams-Brabant (51), Luik, Luxemburg en Waals-Brabant zit het cijfer in de lift. In Oost-Vlaanderen (49) en Namen is er een heel lichte daling van de nieuwe gevallen, in Henegouwen is die daling meer uitgesproken. Ook Brussel noteert een afname, tot 98 gevallen.

"Op nationaal niveau tekent zich de afgelopen 2 weken een stijging van het aantal nieuwe infecties af." De meeste nieuwe infecties komen voor bij de actieve bevolking (20-59 jaar), klinkt het nog.

De ziekenhuisopnames en overlijdens zitten wel nog in dalende lijn. In de week tot en met gisteren/woensdag zijn er gemiddeld 9,7 ziekenhuisopnames (-7 procent). Voor de week tot en met zondag (12 juli) staan er gemiddeld 1,9 overlijdens per dag in de tabellen, een daling met 46 procent tegenover de voorgaande periode van een week.

En dan de absolute cijfers. Het totale aantal bevestigde COVID-19-besmettingen komt uit op 63.039, zo leert het cijferrapport van donderdag. Het zijn er 167 meer dan daags tevoren. Zesenvijftig procent van de gevallen situeert zich in Vlaanderen, 31 procent in Wallonië en 11 procent in het Brusselse. De teller van de ziekenhuisopnames staat op 17.926, die van de overlijdens op 9.792. Er zijn tot nu toe iets meer sterfgevallen in de woonzorgcentra (50 procent) dan in de ziekenhuizen (49 procent).

Woensdag waren nog 150 ziekenhuisbedden ingenomen, waarvan 27 op intensieve zorgen. Zeventien patiënten hadden ademhalingsondersteuning nodig, er lag wel niemand aan de hart-longmachine. Een week eerder ging het nog om 165 ziekenhuisbedden, waarvan 32 op intensieve zorgen.

Lees ook : Reproductiegetal voor het eerst sinds april gestegen naar 1

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.