Geert Meyfroidt: "Minder duidelijkheid en al zeker geen verstrenging"

"We vroegen duidelijkheid en misschien op sommige plaatsen een verstrenging, en we hebben minder duidelijkheid en al zeker geen verstrenging gekregen." Professor intensieve zorg Geert Meyfroidt (KU Leuven) is niet mals voor wat er uit de bus kwam bij de Veiligheidsraad.

Volgens hem hebben ze de regels proberen maken op basis van het gedrag dat we nu stellen. "Maar", zo zegt hij, "we vergeten wel dat het door het huidige gedrag omhoog gegaan is. We hebben met collega's ironisch gelachen dat we weten wat te doen de komende weken."

Achter de feiten aanlopen

Want dat de cijfers nog gaan stijgen, staat vast, benadrukt Meyfroidt. "Sowieso. Stel dat we nu een lockdown zouden instellen, zouden de cijfers nog twee weken stijgen. We gaan nu niks doen, twee weken wachten en het dan herbekijken. Dan gaan ze tot de vaststelling komen dat het fel gestegen is en veel extremere maatregelen moeten instellen."

"Als ik één ding kan zeggen: timing is superbelangrijk", besluit hij. "Van hoe hoger je vertrekt, hoe moeilijker het wordt om de cijfers naar beneden te krijgen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.