Geen avondklok voor slachtoffers huiselijk geweld (Schlitz)

Wie op de vlucht slaat voor familiaal geweld, maakt een essentiële verplaatsing, zo verduidelijkt staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Gender en Diversiteit Sarah Schlitz . De avondklok tussen middernacht en 5 uur is dus met andere woorden op hen niet van toepassing.

Bij belangengroepen heerst er ongerustheid over de gevolgen van de maatregelen voor de slachtoffers van huiselijk geweld, aldus Schlitz. Daarom verduidelijkt ze een en ander. Het ministerieel besluit waarin de avondklok bepaald is, houdt er al rekening mee, klinkt het.

"Een persoon die op de vlucht is voor een situatie van huiselijk geweld, wordt beschouwd als iemand die een essentiële verplaatsing maakt. Het verbod om tussen middernacht en 5 uur 's morgens op de openbare weg te zijn, geldt niet voor hen. Dit kan zowel fysiek als psychisch geweld betreffen", zegt ze.

Bij de lockdown in maart was er een sterke toename van intrafamiliaal geweld. Een verdrievoudiging van het aantal oproepen naar meldpunten, aldus de staatssecretaris. Ook de klachten en politie-interventies namen dan toe. Vaak ging het om vrouwen die het slachtoffer zijn van een gewelddadige echtgenoot, maar ook om kinderen of adolescenten die het slachtoffer waren van geweld of incest, en 'LGBTQIA+'-personen die worden uitgesloten van hun familiekring.

"Mensen die zich in gevaar voelen in hun huis en hun familiekring willen ontvluchten, moeten weten dat ze gehoord en opgevangen kunnen worden door de politie. We moeten voorkomen dat er een tragedie ontstaat omdat de persoon het niet heeft aangedurfd zijn of haar huis te verlaten vanwege de avondklok", besluit ze.

Schlitz wil nu een "federaal plan ter bestrijding van huiselijk geweld" opstellen en een interministeriële conferentie over vrouwenrechten organiseren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.