Geef derde vaccinprik prioritair aan zorgverstrekkers (Bvas)

Huisartsen en andere zorgverstrekkers die rechtstreeks met patiënten in contact komen, moeten prioritair een derde prik van het coronavaccin krijgen. Dat stelt dokter Dirk Scheveneels, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (Bvas).

Ook bij Bvas benadrukken ze dat de druk op de huisartsen enorm is toegenomen. Het is volgens Scheveneels cruciaal dat huisartsen niet ziek uitvallen en dat ze zich beschermd voelen. Steeds vaker belanden besmette gevaccineerden bij huisartsen. Een derde prik voor voldoende bescherming van de arts is dus noodzakelijk.

Een andere oplossing om de druk op huisartsen te verlagen, is de administratieve last te verlagen. "Laat huisartsen hun administratieve taken twee maanden on hold zetten", stelt Scheveneels voor. Zo kunnen ze zich focussen op hun belangrijkste taak, patiënten verzorgen.

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) roept de beleidsmakers ook op om dringende bijkomende maatregelen te nemen om de viruscirculatie naar beneden te halen. Er moet een "homogeen en duurzaam pakket van maatregelen" komen die het hele winterseizoen van kracht blijven om het aantal ziekenhuisopnames te beperken en een permanente zorg te garanderen.

Het Covid Safe Ticket (CST), kan daarbij helpen maar is geen wondermiddel, aldus de KAGB nog. "Het CST kan zeer goed werken in een rustige omgeving waarin men een beperkt aantal andere personen ontmoet, zoals in een restaurant. Bij grotere evenementen liggen de kaarten anders. In elk geval wordt het CST best geflankeerd door andere maatregelen, zoals ventilatie en mondmasker en/of testing", klinkt het in een mededeling. 

Nog belangrijk is dat in de verschillende sectoren en regio's dezelfde maatregelen gelden. "Elk versnipperd beleid geeft de virusvarianten alleen maar extra opportuniteiten om zich gemakkelijker te verspreiden", luidt het. Het "leidt tot heel wat verwarring en zorgt tevens voor een gebrek of vermindering aan draagvlak om consequent maatregelen te respecteren".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.