Frankrijk wil Groot-Brittannië lik op stuk geven met quarantaine

Parijs wil op de Britse quarantaineplicht voor reizigers uit Frankrijk reageren en een gelijkaardige maatregel voor reizigers uit Groot-Brittannië invoeren. Dit heeft staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune vrijdag getwitterd. Frankrijk betreurt de maatregel die Londen heeft genomen en hoopt op een snelle terugkeer naar de normale situatie.

Vanaf zaterdagmorgen 04.00 uur Britse tijd moeten reizigers uit onder meer Frankrijk, Nederland, en Malta bij aankomst in Groot-Brittannië opnieuw veertien dagen lang zichzelf isoleren.

In de coronacrisis volgt Frankrijk in wezen de lijn geen quarantaineplicht op te leggen. Zet een land dan toch die stap, dan zal Parijs overeenstemmend reageren en eveneens reizigers een quarantaine opleggen. Wanneer Frankrijk daadwerkelijk de maatregel tegen Groot-Brittannië zal invoeren is onduidelijk.

Tegenover Sky News zei de Britse minister van Verkeer Grant Shapps vrijdag dat zijn land geen andere keus had dan de maatregel, gezien de stijgende coronabesmettingen in de getroffen landen. Hij voegde eraan toe te sympathiseren met reizigers, maar dat ze niet helemaal verrast moesten zijn, gezien de veranderlijke situatie rond de COVID-19-pandemie.

"Het is een dynamische situatie, en ik denk niet dat iemand zou willen dat we iets anders doen dan de volksgezondheid en de openbare veiligheid beschermen", zei Shapps.

Naar schatting zouden zich momenteel honderdduizenden Britten bevinden in Frankrijk, dat een geliefd vakantieoord is. Volgens Sky zal er waarschijnlijk een massale exodus op gang komen van Britten die wanhopig proberen thuis te geraken. Shapps gaf ze de raad hun reisorganisaties op voorhand te contacteren en "niet gewoon op te dagen."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.