Federale zorgpremie van 300 euro valt slecht: "acties niet uitgesloten"

De eenmalige federale premie van 300 euro voor het zorgpersoneel valt slecht in de sector. Niet iedereen krijgt de premie, en de vakbonden willen liever structurele maatregelen. "Mensen afkopen met een soort restaurantcheque is behoorlijk beschamend", zegt Mark Selleslach van vakbond ACV Puls.

Op federaal niveau werd op voorstel van de socialisten beslist dat 125.000 zorgverleners een horecacheque van 300 euro netto krijgen. Eenzelfde voorstel op Vlaams niveau voor 127.000 zorgverleners werd weggestemd. Niet elke zorgmedewerker krijgt de premie dus.

Maar dat is voor de vakbonden niet het enige probleem. "Dit is nu echt wat er niet moet gebeuren. Vorige week hebben we nog actiegevoerd om structurele maatregelen te vragen, waaronder degelijke lonen", legt Selleslach uit. "De mensen nu afkopen met een soort restaurantcheque is behoorlijk beschamend. Een cadeautje lijkt leuk, maar het is niet het antwoord waar de mensen op zaten te wachten. Het is ook erg paternalistisch om zelfs niet de keuze te laten wat ze met het geld doen."

De vakbond klaagt ook dat het initiatief het sociaal overleg doorkruist. "Er is overleg opgestart met de werkgevers, de vakbonden en de overheid over structurele oplossingen. Daar nu een budget ingooien voor iets eenmaligs, verstoort eigenlijk het sociaal overleg", legt Selleslach uit. De vrees bestaat dat er verder niets mogelijk zal zijn.

"Men heeft niet de moeite genomen om te polsen wat we ervan denken. Men doet maar, ik vind het zelfs provocerend", zegt de vakbondsman. Hij sluit niet uit dat er acties van komen. "We gaan dit verder evalueren de komende dagen, maar het zou best kunnen dat hier protest op straat over komt. Dat zou bijzonder erg zijn."

Ook langs werkgeverskant is er ongenoegen. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, roept de Vlaamse regering op om ook het Vlaamse personeel, onder meer in de woonzorgcentra, een premie te geven. "Anders krijg je ongelijkheid in de financiering van het federale en het Vlaamse personeel. Dat lijkt ons niet rechtvaardig." Ook zij roept om om werk te maken van een structurele loonsverhoging.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.