Farmabedrijven beloven volledige transparantie over contracten met Europese Commissie

De contracten die de Europese Commissie met verschillende farmabedrijven heeft afgesloten voor de ontwikkeling van een coronavaccin zullen over enkele maanden openbaar gemaakt worden. Dat hebben vertegenwoordigers van de betrokken bedrijven beloofd tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

De leden van de commissies Volksgezondheid en Industrie wilden van de farmasector meer te weten komen over de de manier waarop ze vaccins tegen COVID-19 toegankelijk willen maken. Twee producenten, Sanofi Pasteur en CureVac, stuurden een vertegenwoordiger. Met Vaccines Europe was ook een sectororganisatie vertegenwoordigd.

Verschillende parlementsleden stelden vragen over de onderhandelingen die de Europese Commissie met de farmabedrijven voert over de aankoop van een mogelijk vaccin. Vooral het gebrek aan transparantie en de aansprakelijkheid van de farmabedrijven bleek hen zorgen te baren.

"Vandaag geldt er vertrouwelijkheid, maar alles zal openbaar worden eens er duidelijkheid is over de prijszetting van de vaccins en de aansprakelijkheid", zei Jean Stéphenne van CureVac. De prijs is van verschillende factoren afhankelijk. Stéphenne legde uit dat een "ideaal vaccin" beschermt tegen besmetting, overdracht en ziekte, maar dat niet alle vaccins die nu veelbelovend lijken dat even goed zullen kunnen.

De ontwikkeling van een vaccin alleen al kost volgens hem 1 miljard euro. "U kunt een privé-investeerder niet vragen dat te dragen. Wij gaan heel veel risico's aan vanwege de volksgezondheid, hier is sprake van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid." Vandaar dus de nood aan financiële ondersteuning.

Tussen 5 en 15 euro

Volgens voorzitter Sue Middleton van Vaccines Europe zou een vaccin tussen de 5 en 15 euro per eenheid kunnen kosten. Ze noemde dat een redelijke prijs, die evenwel niet in vastgelegd in de overeenkomsten met de Commissie.

Thomas Triomphe van Sanofi Pasteur, dat samen met GSK aan een vaccin werkt, bevestigde dat de prijs van een coronavaccin afhankelijk is van enkele specifieke karakteristieken, maar beloofde dat die eerlijk en laag zal zijn. "Over de werking van ons vaccin zullen we in december meer weten, veel hangt daarvan af. De kostprijs van de ontwikkeling van een vaccin bedraagt in normale omstandigheden 1 tot 1,5 miljard euro, nu gaan we zo snel mogelijk. Dat brengt een significante meerprijs met zich mee." Sommige vaccins moeten twee tot drie keer toegediend worden om werkzaam te zijn, klonk het, andere moeten jaarlijks worden herhaald.

Aansprakelijkheid

Wat de aansprakelijkheid van de farmabedrijven betreft, verduidelijkte Middleton dat die bedrijven verantwoordelijk blijven als er sprake is van grote schade of moedwillige nalatigheid. "Waar het hier om gaat, is een schadeloosstelling bij grote claims. In het geval van COVID-19 moet je enorm veel mensen vaccineren. (...) Cruciaal voor het vertrouwen in een vaccin is hoe de nadelige gevolgen worden aangepakt: eventuele bijwerkingen of lichamelijke effecten die zich ook zonder de toediening van het vaccin zouden manifesteren."

Middleton suggereerde dat de commerciële vertrouwelijkheid van de reeds ondertekende contracten kan opgeheven worden van zodra de Commissie alle onderhandelingen afgerond en alle contracten afgesloten heeft. "Die discussie moeten we zeker kunnen aangaan."

Tijdens een vorige hoorzitting zei een verantwoordelijke van de Europese Commissie dat de eerste dosissen van een coronavaccin mogelijk al tegen eind dit jaar beschikbaar zullen zijn. Maar daarvoor durfde vandaag niemand zijn hand in het vuur te steken. Ook Fergus Sweeney, hoofd klinische studies bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zei dat er pas een inschatting kan worden gemaakt wanneer de lopende tests voldoende gevorderd zijn en de resultaten bekend zijn.

Jean Stéphenne van CureVac is overtuigd van de beschikbaarheid van een vaccin over 6 tot 9 maanden, Thomas Triomphe van Sanofi Pasteur zei dat zijn bedrijf erop mikt om tegen eind volgend jaar 1 miljard dosissen op de markt te brengen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.