Ruim 20.000 slecht bewaarde Gentse vaccins nog bruikbaar (FAGG)

Door de stroompanne in het vaccinatiecentrum van Gent was de koelinstallatie voor 3.740 flacons tussen 03.00 en 06.00 uur een tijd lang opgewarmd en even was niet zeker of ze nog bruikbaar waren. De ruim 20.000 slecht bewaarde vaccins kunnen evenwel nog steeds gebruikt worden. Dat meldt waarnemend burgemeester Sofie Bracke (Open Vld).

Het FAGG heeft de veiligheid kunnen controleren en geeft het vaccinatiecentrum de toestemming om de injecties alsnog toe te dienen.

Het betreft vaccins van verschillende producenten, en eerder dacht men dat het om zowat 35.000 tot 50.000 dosissen zou gaan, maar het blijken er iets minder te zijn en ze zijn dus nog bruikbaar. Deskundigen van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) moesten nu onderzoeken of de vaccins nog te redden waren.

Gedurende de volledige vaccinatiecampagne zijn in heel België bijna 13.000 dosissen al verloren gegaan door menselijke fouten en problemen bij de opslag, zo staat te lezen op het dashboard Covid Vaccinaties België. Het ging dus om een omvangrijk incident in Gent.

Reactie Beke

Een stroompanne in combinatie met een falende noodgenerator zijn een uitzondering. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat we dit op die manier meemaken", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) daarover. Gedurende de volledige vaccinatiecampagne zijn in België al zowat 13.000 vaccins door menselijke fouten onbruikbaar geworden. Het incident in Gent heeft in een klap ruim 20.000 vaccins in gevaar gebracht.

"Er zijn net noodgeneratoren om te voorkomen dat frigo's zouden uitvallen", aldus de minister. "Er wordt nu onderzocht wat hier precies is fout gelopen." Toch zou ook het verlies van enkele tienduizenden vaccins in perspectief geplaatst moeten worden, vindt Beke. "Als u weet dat we in Vlaanderen al bijna 10 miljoen vaccins gezet hebben, relativeert dat de verhoudingen."

In Flanders Expo worden de komende dagen in acht straten zowat 4.000 mensen per dag gevaccineerd. Vanochtend werd de stroompanne opgemerkt, waardoor de eerste twee uur geen prikken zijn gezet. Zowat 570 personen kregen een nieuwe afspraak en er zijn vaccins uit andere eerstelijnszones overgebracht om de werking te kunnen verderzetten. 

> Stroompanne treft Gents vaccinatiecentrum

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.