Experts vragen nationaal Sepsisplan

Sepsis, ook gekend als bloedvergifiting, is een ziekte die volgens professor dokter Manu Malbrain (AZ Jan Palfijn) nog te weinig erkend wordt. Gisteren, op Wereld Sepsisdag, nam hij samen met onder meer professor Erika Vlieghe, professor Jean-Louis Vincent, patiënte Krista Bracke en Open vld-volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé deel aan een rondetafel in Brussel. De experten vragen dat er een nationaal sepsisplan komt.

Jaarlijks worden in de Europese Unie 3,4 miljoen personen getroffen door sepsis en 680.000 van hen overlijdt hieraan. Eén derde van de overlevenden sterft in het jaar daarop. Voor België zijn er geen cijfers beschikbaar over sepsis en dat is al een eerste probleem. 

"We moeten de bewustwording verhogen met een nationaal plan. In de eerste plaats moeten we er breed over communiceren, zodat de eerste tekenen van sepsis, zoals een verwarde indruk of een te lage bloeddruk, snel herkend worden", stelt prof. dr. Malbrain. "Je kan sepsis met antibiotica behandelen, maar per uur dat je uitstelt tonen sommige studies dat de mortaliteit met 10 procent stijgt. Hoe langer je wacht, hoe slechter", vervolgt hij.

Het nationaal sepsisplan zet in op de bewustwording en bekendheid van bloedvergiftiging, maar moet ook binnen de ziekenhuizen voor een nieuwe werking zorgen. De experten pleiten voor een snel interventieteam, technologische ontwikkeling zoals een automatisch verwittingssysteem bij patiënten die vatbaarder zijn voor sepsis of opvolging van thuis via de smartphone, een sepsis-steward en tot slot een netwerk van ziekenhuizen die een expertise hebben in sepsis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.