Exclusief: een genderkliniek in het UVC Brugmann in 2023

Ook in Brussel neemt de vraag naar een of meer genderklinieken toe. “Het UVC  Brugmann maakt er werk van”, zo zegt algemeen directeur Caroline Franckx. De kliniek zou de deuren openen in 2023. 

Caroline Franckx, algemeen directeur van het UVC Brugmann (sites Horta, Brien en Koningin Astrid) is zich bewust van het belang van het project. “Ziekenhuizen moeten evolueren. De ontwikkeling van een genderkliniek beantwoordt aan een reële behoefte van de bevolking. Er zijn er geen in Brussel. België telt vandaag drie dergelijke ziekenhuizen: in Gent, Luik (beide geconventioneerd), en Genk (niet geconventioneerd). We hebben veel contacten met deze verschillende instellingen om van hen ervaring te leren.”

Inmiddels wordt de laatste hand aan het project gelegd: "Onze Raad van Bestuur is heel enthousiast over het project. Wij willen kwaliteitszorg bieden, maar ook vernieuwend zijn in onze zorg door een multidisciplinaire follow-up aan te bieden (psychiatrie, endocrinologie, chirurgie, enz.). In het zorgpad willen we een eerste consult met een endocrinoloog én een psychiater.  Verenigingen en veldwerkers hebben ons er op gewezen dat de eerste raadpleging maar al te vaak alleen op psychiatrisch niveau plaatsvindt, en dat het eerste consult voor de patiënt vaak heel complex is. Daarom kiezen wij voor een andere aanpak.”

“De vraag is groot”, aldus Franckx. "In het UZ in Gent is er een wachtlijst is van meer dan duizend patiënten voor de komende zes maanden. Minister Petra de Sutter heeft onlangs gevraagd om een toename van genderklinieken en minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, wil de voorwaarden van de conventies voor dit soort zorg herzien. Voor ons zal de conventie geleidelijk tot stand komen. Wij zullen dus beginnen met een niet-geconventioneerd centrum.”

Het team van het UVC Brugmann gaat een gespecialiseerde opleiding volgen om zo goed mogelijk tegemoet te kunnen komen aan de noden van de patiënt. “Voor die opleiding gaan we naar het UZ Gent om in Brussel van start te kunnen gaan in het begin van het tweede trimester van 2033. Het gaat hoofdzakelijk om de Horta-site, maar dat betekent niet dat sommige aspecten van de behandeling plaats zullen hebben op andere ziekenhuissites.” 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.