Europese erkenning en 5 miljoen euro voor netwerk van UGent

Enlight, het netwerk van negen Europese uniefs onder leiding van de UGent, is geselecteerd in de 'European Universities'-oproep, een programma om interuniversitaire samenwerking te bevorderen. Het consortium haalt een financiering van 5 miljoen  en een erkenning voor 3 jaar binnen. "De positie van de UGent en onze voortrekkersrol in Europa wordt hiermee verder versterkt", zegt Tine Dezeure, persverantwoordelijke UGent.

Het Enlight-consortium is een samenwerkingsverband van negen universiteiten uit evenveel verschillende landen met als leden de universiteiten van Bordeaux (Frankrijk), Groningen (Nederland), Göttingen (Duitsland), Galway (Ierland), Baskenland (Spanje), Tartu (Estland), Bratislava ( Slowakije), Uppsala (Zweden) en de UGent.

Enlight staat voor 'European university Network to promote quality of life, sustainability & global engagement through Higher Education Transformation'. Het netwerk zal zich de komende drie jaar toeleggen op ambitieuze onderwijsvernieuwing en inhoudelijk op vijf centrale thema's: klimaatverandering, gezondheid en welzijn, ongelijkheid, digitale revolutie, energie en circulariteit.

"Qua internationale uitwisseling van studenten en jonge onderzoekers behoort de UGent tot de absolute top in Europa", zegt UGent-rector Rik van de Walle. "Het belang van samenwerken over landsgrenzen en wetenschappelijke disciplines heen is voor ons groot." Nog maar vorig jaar werd Van de Walle ook verkozen als voorzitter van Cesaer, een netwerk van 53 Europese universiteiten.

Europese diploma's

De Europese Commissie wil met dit project de oprichting van grensoverschrijdende universiteiten bevorderen om het zo voor studenten, onderzoekers en docenten eenvoudiger te maken om zich tussen de universiteiten te verplaatsen. Op termijn moeten die internationale universiteiten ook Europese diploma's kunnen uitreiken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.