Europees commissaris dringt aan op tracing apps

Terwijl de discussie loopt over de heropening van de grenzen in de aanloop naar het toeristisch seizoen, heeft Europees Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides de lidstaten opgeroepen het gebruik van contact tracing apps in te voeren. "We moeten zorgen voor snelle, efficiënte grensoverschrijdende contact tracing, waarvoor nauwe coördinatie nodig is", zei Kyriakides maandag tijdens een videoconferentie met de Europese ministers van Volksgezondheid.

"Interoperabiliteit is cruciaal", benadrukte de eurocommissaris. Dat maakt het mogelijk burgers te verwittigen voor een potentiële besmetting, waar ze zich ook bevinden in de Europese Unie en ongeacht de app die ze gebruiken." Elke app moet veilig en geanonimiseerd zijn en werken op vrijwillige basis, voegde Kyriakides eraan toe.

Verschillende van de 27 lidstaten voeren gesprekken over de opening van hun grenzen in de aanloop naar de maanden juli en augustus. De toeristische industrie is volgens een raming van de Europese Commissie rechtstreeks en onrechtstreeks goed voor 10 procent van het Europese bbp.

Kyriakides is geen voorstander van een soort immuniteits-certificaat. Er is immers nog onvoldoende bewijs van immuniteit na een besmetting met het coronavirus om een beroep te kunnen doen op dergelijke maatregelen, vindt ze. In de plaats daarvan moeten de lidstaten blijven aandringen op preventieve maatregelen, zoals social distancing.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.