Covid-19: Veelbelovende testresultaten voor virusremmer van MSD

Farmareus Merck Sharp & Dohme (MSD) heeft zaterdag positieve testresultaten bekendgemaakt voor de virusremmer die het ontwikkelt met Ridgeback Bio. Het experimentele antivirale middel molnupiravir zorgt bij patiënten met COVID-19 voor een duidelijke daling van de virale lading. Onderzoekers spreken van "veelbelovende resultaten".

Farmareus Merck (MSD) heeft eind januari de ontwikkeling van twee mogelijke coronavaccins onderbroken, maar blijft wel onderzoek doen naar twee antivirale middelen, waaronder molnupiravir waarvoor Merck samenwerkt met het Amerikaanse Ridgeback Bio.

Het middel zou na vijf dagen behandeling zorgen voor een significante daling van de virale lading. Dat blijkt uit testen (fase 2A) bij 202 patiënten met COVID-19. Het gaat om besmette personen die symptomen hadden, maar die niet in het ziekenhuis lagen.

Volgens William Fischer, een van de leiders van het onderzoek en hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van North-Carolina, zijn de resultaten "veelbelovend", met name "de versnelde daling van de virale lading bij personen met COVID-19."

"Als de resultaten worden bevestigd door bijkomende onderzoeken, kan dat belangrijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid, zeker aangezien het virus zich blijft verspreiden", aldus Fischer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.