"Er liggen voor komende weken twee grote scenario's op tafel" (Van Gucht)

Nu de cijfers langzaamaan de goede kant lijken uit te gaan, is het de vraag of de daling voldoende zal zijn om na de paaspauze die de regering heeft ingelast opnieuw te kunnen versoepelen. De virologen gaan daarbij uit van twee verschillende scenario's, vertelde viroloog Steven Van Gucht.

"In essentie zijn er twee grote scenario's", aldus Van Gucht. In het pessimistische scenario bereikt het aantal ziekenhuisopnames een plateau van meer dan 200 opnames/dag. "Dat zou een stuk hoger liggen dan na de tweede golf", duidt Van Gucht. In het optimistische scenario zet de geleidelijke daling zich door en kunnen we onder de kaap van 100 ziekenhuisopnames per dag duiken tegen eind april/begin mei.

De belangrijkste parameter kan echter niet worden gemeten, aldus Van Gucht. "De curves zijn afhankelijk van de mate waarin de maatregelen worden nageleefd en daar moeten we zelf voor zorgen."

In het verleden hadden de virologen de lat voor eventuele versoepelingen op minder dan 800 nieuwe besmettingen en 75 nieuwe ziekenhuisopnames per dag gelegd. Bij versoepelingen tijdens de vorige Overlegcomités heeft de regering die drempelwaarden echter laten varen totdat de handrem opnieuw moest worden aangetrokken. De vraag is dan ook of de cijfers tegen 25 april, in principe het einde van de paaspauze van 4 weken, voldoende gezakt zullen zijn om opnieuw versoepelingen te kunnen doorvoeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.