"Verrassing dat er nog 15 procent deltabesmettingen zijn" (Ramaekers Taskforce Vaccinatie)

"Het was voorspeld dat er 100 procent omikronvariant zou zijn tegen eind vorig jaar, maar het is een verrassing dat er nog 15 procent deltabesmettingen zijn. Onze ziekenhuizen moeten dus blijven rekening houden met de deltavariant." Dat heeft Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, zaterdagmorgen gezegd in een persbriefing.

Volgens de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano was de omikronvariant van 30 december tot 5 januari goed voor 86,4 procent van de besmettingen. "Het was voorspeld dat omikron volledig dominant zou zijn tegen eind vorig jaar, maar dat is niet gebeurd. Het is maar hoe je het bekijkt of dat een goede zaak is. Nog naar schatting 15 procent van de besmettingen zijn nog steeds delta, en het is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoed elijk is delta nog altijd meer ziekmakend dan omikron", zegt Ramaekers.

Dat is belangrijk voor de impact op ons gezondheidssysteem, aldus Ramaekers. "Onze ziekenhuizen moeten dus blijven rekening houden met de deltavariant. Wat het gaat geven zullen we al de komende weken zien, want het evolueert heel snel. Ook naar de vaccinatiestrategie moeten we in het achterhoofd houden dat delta nog geen verleden tijd en moeten we rekening  houden met de vorige varianten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.