EMA ziet verband tussen AstraZeneca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin

Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico's.

"Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet", zegt Cavaleri. Het is nog niet duidelijk of het aan het vaccin van AstraZeneca zelf ligt, of aan het soort vaccin, maar volgens Cavaleri blijft het zo dat de zeldzame combinatie van klachten "onder jonge gevaccineerden vaker voorkomt dan we zouden verwachten. Dat moeten we zeggen."

Een van de wetenschappelijke comités van het EMA, het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) vergadert deze week over het vaccin van AstraZeneca. Mogelijk komt het comité morgen/woensdag met een oordeel. Tot nu toe zei het EMA dat een verband niet was aangetoond, maar ook nog niet kon worden uitgesloten. In ons land komen de verschillende ministers van Volksgezondheid woensdagochtend samen en ook zij zullen zich over de verdere vaccinatie met AstraZeneca buigen.

Enkele tientallen mensen in Europa hebben na toediening van het vaccin van AstraZeneca last gekregen van de combinatie van trombose en trombocytopenie. In Nederland zijn vijf meldingen bekend. Bij drie van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding. Die klachten ontstonden ongeveer een week na vaccinatie met AstraZeneca. Vanwege de potentiële bijwerkingen besloot de Nederlandse overheid om het vaccin voorlopig alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder. Bij hen zou de kans op die klachten veel kleiner zijn. De Nederlandse 'prikpauze' geldt in elk geval tot en met woensdag.

Ook in Duitsland en Slovenië wordt AstraZeneca alleen nog aan 60-plussers toegediend.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk Van Renterghem

    06 april 2021

    "Bloedpropjes in de longen": is dit de kleuter-editie van de Specialist?