El Kaouakibi - Studie inzet controlearts misbruik ziekteverlof: offerte mag vertrekken

Het Vast Bureau van het Vlaams Parlement heeft het bestek goedgekeurd voor de externe juridische studie over het inschakelen van een controlearts bij langdurig zieke volksvertegenwoordigers. Het parlement nodigt twee advocatenkantoren (Dewallens & Partners en Monard Law) en prof. dr. Steven Lierman (hoogleraar administratief recht aan de KU Leuven) uit om een offerte in te dienen. 

Het Vlaams Parlement wil het graag mogelijk maken om een controlearts te sturen naar langdurig zieke parlementsleden. Ook eventueel misbruik moet kunnen bestraft worden. De discussie over het inschakelen van zo'n controlearts laaide enkele weken geleden op door de perikelen rond parlementslid Sihame El Kaouakibi. Die is al maanden afwezig in het parlement, maar behoudt intussen wel haar volledige parlementaire wedde omdat ze een ziektebriefje heeft ingediend.

Omdat een volksvertegenwoordiger niet in een klassieke arbeidsrelatie zit tussen werkgever en werknemer, besliste het Vlaams Parlement op 26 april om eerst op zoek te gaan naar extern juridisch advies. De centrale vragen zijn of het parlement een controlearts kan/mag sturen naar een parlementslid die een medisch attest heeft en welke sancties het parlement kan nemen als blijkt dat het parlementslid toch arbeidsgeschikt is.

Het bestek voor dat externe advies is nu goedgekeurd. Er is afgesproken dat de opdracht niet meer dan 30.000 euro mag kosten en er zijn drie offerteaanvragen uitgestuurd. De offertes zelf moeten ten laatste op maandag 14 juni om 11 uur binnen zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.