Eerste vervolging in Nederland voor euthanasie

Een arts van een Nederlands verpleeghuis wordt vervolgd voor de euthanasie op een 74-jarige vrouw in 2016. De vrouw was dement en daardoor was het niet duidelijk of zij echt dood wilde. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het de eerste vervolging in Nederland sinds euthanasie in 2002 werd toegestaan.

De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie had vorig jaar al geconcludeerd dat de vrouwelijke arts niet zorgvuldig was geweest. De vrouw had een zogeheten wilsverklaring opgesteld voordat ze in een verzorgingstehuis werd opgenomen, maar die was onduidelijk en tegenstrijdig. Het parket deed daarom verder onderzoek en is het eens met de commissie.

Volgens het OM had de vrouw regelmatig gezegd dat ze wilde sterven, maar had ze ook meerdere keren het omgekeerde gezegd. De arts had haar daarom moeten vragen of zij echt wilde sterven, ook al was zij dement.

Luidens artsenorganisatie KNMG was dezelfde arts in juli al berispt door het tuchtcollege voor de euthanasie.

Het OM doet nog onderzoek naar twee andere gevallen van euthanasie. Daar wordt "binnen enkele weken" duidelijk of er een aanklacht komt.

KNMG noemt de vervolging voor deze arts "enorm belastend". Voorzitter René Héman zegt: "Ik heb respect voor de openheid die deze arts heeft betracht en de wijze waarop zij zich toetsbaar heeft opgesteld. (...) Euthanasie bij gevorderde dementie is in de samenleving, maar ook onder artsen, zeer omstreden en onderwerp van uitgebreid debat."

Euthanasie is in Nederland onder strenge voorwaarden toegestaan. Minstens twee arsten moeten certificeren dat er voor de patiënt geen andere oplossing mogelijk is, dat het lijden ondraaglijk is en dat er geen hoop op beterschap is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Pierre De Maeyer

  13 november 2018

  Iemand wil euthanasie,bij volle bewustzijn, als hij of zij dement is.
  Maar dan komt het:dementen zeggen de ene dag dit,de andere dag dat.
  Dus zijn ze niet meer betrouwbaar,en hun vorige wilsbeslissing telt niet meer.
  Wat is dan nog het nut van zo'n wilsbeslissing ????