Eerste sterfgeval door mazelen dit jaar in Frankrijk

In Frankrijk is dit jaar een eerste sterfgeval door mazelen geregistreerd, als gevolg van een hersenontsteking. Dit heeft de Franse Volksgezondheid in zijn wekelijks bulletin meegedeeld.

In heel 2018 stierven drie mensen aan mazelen, een zeer besmettelijke ziekte die ernstige of zelfs dodelijke complicaties kan veroorzaken (encefalitis, longontsteking, verlies van gezichtsvermogen). In totaal zijn sinds 2008 een twintigtal mensen in Frankrijk aan deze ziekte overleden.

Sinds het begin van 2019 zijn 350 mensen getroffen door mazelen, aanzienlijk minder dan dezelfde periode in 2018 (966), volgens cijfers die zijn vrijgegeven. Honderd patiënten moesten in het ziekenhuis worden opgenomen (waarvan vijf op de intensive care) en voor 27 van hen veroorzaakten mazelen een longontsteking, een ernstige complicatie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de VN-Kinderrechtenorganisatie Unicef hebben onlangs de wereld gewezen op een nieuwe uitbraak van de mazelen. Volgens Unicef vertegenwoordigen tien landen, waaronder Brazilië, Oekraïne en Frankrijk, ongeveer driekwart van de totale toename in 2018.

In Frankrijk werd het vaccin verplicht gesteld voor kinderen geboren na 1 januari 2018. Eerder maakte dat deel uit van de aanbevolen vaccins. Een eerste injectie wordt gedaan als het kind 12 maanden oud is, gevolgd door een tweede als het tussen 16 en 18 maanden oud is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.