Eerste behandelingen met protontherapie in UZ Leuven verlopen vlot

Sinds deze zomer is het voor het eerst mogelijk om in België een kankerbehandeling via protontherapie uit te voeren. Dat gebeurt in het universitair ziekenhuis in Leuven. De eerste zeven patiënten zijn ondertussen bestraald: de behandelingen verliepen stuk voor stuk erg vlot, zegt dr. Jean-François Daisne, diensthoofd radiotherapie-oncologie van het UZ Leuven.

Via protontherapie wordt een tumor heel gericht bestraald, zodat het gezonde weefsel errond minder beschadigd wordt. Dat is vooral interessant voor de behandeling van tumoren die dicht bij kwetsbare organen liggen, zoals bijvoorbeeld de hersenen of de ogen. "Met protontherapie brengen we de levenskwaliteit van de patiënt minder in gevaar", zegt Daisne.

Tot nu toe moesten patiënten die een behandeling met protontherapie wilden laten uitvoeren, naar buurlanden zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk trekken. Nu kan dat ook in België: in het eerste protontherapiecentrum van het land, op campus Gasthuisberg van het UZ Leuven, werd op 22 juli de eerste patiënt bestraald.

Het centrum in Leuven is volgens het UZ uniek in Europa omdat het uit twee delen bestaat: een ruimte voor de behandeling van patiënten en een aparte bunker voor hoogtechnologisch onderzoek. Daarmee heeft Gasthuisberg een streepje voor op andere Europese protontherapiecentra, waar onderzoek 's avonds en in het weekend moet gebeuren omdat het bestralingstoestel overdag bezet is voor patiënten.

Het protontherapiecentrum is ook een primeur voor eigen land: het gaat namelijk om een wetenschappelijke samenwerking tussen maar liefst zes universitaire ziekenhuizen, zowel Vlaamse als Waalse. "Een dergelijke samenwerking is nooit eerder gezien in ons land. Elke maandag is er een bespreking van een of meerdere patiëntendossiers met alle betrokken experts", zegt dr. Xavier Geets, diensthoofd radiotherapie-oncologie van Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel.

Naar schatting 150 tot 200 patiënten komen jaarlijks in aanmerking voor een behandeling met protontherapie. Dat aantal zou in de toekomst nog kunnen stijgen, als er nieuwe behandelsvoorwaarden voor de therapie bijkomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.