Eén op drie zorgmedewerkers heeft concentratiestoornissen

Een op de drie zorgmedewerkers heeft concentratiestoornissen door de hoge werkdruk ­tijdens de corona­crisis. Dat blijkt uit onderzoek van Sciensano waarover Het Nieuwsblad bericht.

In Vlaanderen ondervinden in normale tijden maar 7 procent van de zorgverleners concentratiestoornissen. Op dit moment zijn er dus vier keer méér die er last van hebben. Concentratiestoornissen in de zorg zijn niet zonder ­risico: "Ze kunnen leiden tot een hoger risico op medische fouten", aldus de onderzoekers.

Ook de vraag naar hulp is de afgelopen maanden fors gestegen: op dit moment vraagt 60 procent ondersteuning van een leidinggevende, een op de vier geeft aan dat een gesprek met een psycholoog nuttig zou kunnen zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan KNOCKAERT

    30 april 2021

    Concentratiestoornissen zijn vaak multi-causaal. De onderliggende diagnose(s) moet(en) gesteld worden. Er over waken om geen lichamelijke aandoening te missen. Vermijd zelf-diagnose.

  • Hilde DE SMET

    29 april 2021

    Ook in de rusthuizen merken we dat mensen moe zijn, niet meer zo actief als voorheen.... Het zou interessant zijn te onderzoeken of de concentratiestoornissen meer voorkomen bij gevaccineerden....