ECDC vraagt om eerst kind met medisch risico coronaprik te geven

Als landen besluiten om kinderen van vijf tot en met elf jaar te vaccineren tegen het coronavirus, zouden ze moeten beginnen met de kinderen die door medische problemen risico lopen bij een besmetting. Daarna zouden andere kinderen aan de beurt moeten komen. Dat adviseert de Europese gezondheidsdienst ECDC. Bij volwassenen gebeurde dat ook.

De Europese toezichthouder voor vaccins, het EMA, keurde onlangs het vaccin van Pfizer en BioNTech goed voor kinderen van vijf tot en met elf jaar. In België wordt nog gewacht op een advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-ethiek over vaccinatie van kinderen, daarna wordt een finale beslissing genomen in de Interministeriële Conferentie. 

Tijdens de huidige golf hebben relatief veel jonge kinderen positief getest. Over het algemeen worden kinderen minder ernstig ziek door het coronavirus dan volwassenen. Maar kinderen die al een zwakkere gezondheid hebben, lopen wel meer risico dan hun gezonde leeftijdsgenootjes. De kans dat ze in het ziekenhuis belanden is twaalf keer zo groot, en de kans dat ze op een afdeling intensieve zorg komen te liggen, is negentien keer zo groot, becijfert het ECDC.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.