Voorschrift: ga eens op museumbezoek

Een artsengroepering in het Canadese Montreal kan sinds 1 november op proef museumbezoeken voorschrijven als therapie. Het initiatief gaat uit van het Montreal Museum of Fine Arts (MMFA) en de artsengroep Médecins francophones du Canada (MdFC). Interessant experiment of publiciteitsstunt?

Mentale problemen aanpakken? Te gek, dat museumbezoek? Blijkbaar niet. Wie een mentale boost nodig heeft volgens zijn arts, kan gratis naar het museum. Met het voorschrift  zouden museumbezoeken toegankelijk worden voor een pak patiënten met een of andere  fysieke of psychische ziekte.

In een eerste fase kunnen de artsen van de MdFC 50 voorschriften opstellen. Met het doktersbriefje mogen de patiënten gratis naar het MMFA. Normaal bedraagt de toegangsprijs 15 euro per persoon.

Evidentie vs. publiciteit

Mocht het project achteraf niet het gewenste effect bereikt hebben, dan heeft het Canadese museum alvast een inslaande publiciteitscampagne versierd. Maar volgens de artsenorganisatie uit Montreal is er steeds meer wetenschappelijke evidentie dat kunsttherapie werkt omdat de ‘gelukshormonen’ zouden toenemen. Ook voor palliatieve patiënten, diabetici en chronisch zieken zou er een positieve weerslag zijn op de gezondheid.

The Francophone Association of Doctors in Canada steunt dit proefproject volop, dat vanaf sinds begin november voor een jaar zal lopen.

Arts-patiënt-apprelatie

Dokter Koen Kas haalde dit voorbeeld aan in een recente voordracht voor huisartsen om te illustreren dat  de job van artsen rijker en menselijker wordt door nieuwe manieren van voorschrijven. Met daarbij verwijzend naar het proefproject om bij ons de app Fibricheck voor te schrijven en terug te betalen.

Een kritische toehoorder merkte wel op dat mensen zeer veel apps downloaden, maar er finaal maar 5% van gebruiken. Dat gaf ook dokter Kas toe, er wel aan toevoegend dat “als een arts via een app de patiënt kan opvolgen, het een heel ander verhaal wordt. Dan zal de patiënt veel gemotiveerder zijn om de app in te zetten.”

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.