E-Gezondheid: een van de prioriteiten in het akkoord tussen artsen en ziekenfondsen

In het akkoord tussen artsen en ziekenfondsen van vandaag 19 december, werd de e-Gezondheid niet over het hoofd gezien. Het is zelfs een van de krijtlijnen van het akkoord en ‘meer dan ooit een prioriteit’.

Dat akkoord voorziet in een heus actieplan inzake e-Gezondheid met een aantal prioriteiten:

 • De oprichting van een overlegplatform met de leveranciers van de softwarepakketten.
 • Het invoeren van het verplicht elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen bij raadplegingen, behalve voor artsen boven een bepaalde leeftijd, en met een engagement op veralgemening ervan op zo kort mogelijke termijn.
 • Een verbetering van ondersteuning en helpdeskfuncties.
 • De optimalisering van de continuïteit en beschikbaarheid van het systeem en een analyse over door artsen-specialisten gebruikte software die niet in het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het ziekenhuis is geïntegreerd.

Verder moet er volgens het akkoord in de loop van 2018 elektronische facturatie met de ziekenfondsen mogelijk zijn. Ook hier komt er een incentive van maximaal 2.500 euro die het gebruik van e-diensten stimuleert.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Anthony CORNELISSEN

  23 december 2017

  Ik ben al lang vragende partij voor alle betalingen via de computer. Maar waarom moet er voor de niet-omnio of chron. patienten nu speciaal een ander systeem gebruikt worden. Het had toch veel eenvoudiger geweest hetzelfde systeem te gebruiken en die mensen alleen het remgeld te laten betalen. Eenvoud siert. Nu gaan er weer boekhoudkundige pitfalls komen met oa via de bank betaalde raadplegingen met de kaart of met payconic; de belastingen gaan dat ook als inkomsten zien en 2 x aanrekenen.
  Wat het electronisch voorschrift betreft zijn er nog al te veel falingen bij het printen, waar het oude voorschrift uit de printer komt zonder dat er iets fout is gedaan; hoeveel keren gaan we dan ons voorschrift moeten herdoen?
  De overstap naar gecodeerde medicamenten in de voorschrifttabellen zal ons ook weer een hoop meerwerk kosten; de niet-gecodeerde uit de medicatiefiche van de patienten schrappen en gecodeerde terug invoeren. 't is dat we al zoveel tijd hebben, er minder en minder huisartsen komen en daardoor meer en meer werk hebben
  Denk daarbij ook aan de extra gratis services die we moeten leveren met vaccinet, vitalink en sumhers, Ik ben alleen nog maar met vaccinet gestart omdat ik huiver van het extra werk en vooral tijd dat dat allemaal moet kosten, de webinars inbegrepen om het aan te leren.
  En de helpdesks, die werken maar van 9 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Als je daarbuiten panne hebt, kan je dan je winkel sluiten tot de heren eens goesting hebben om te werken; en als je ze dan kan bellen, moet je soms meer dan een half uur aan de lijn blijven met een mooi muziekje; ondertussen kunnen de patienten dan wachten; ik denk dat er veel het gaan afbollen; goed voor het vlot verloop van de praktijk, niet?????
  er moet mijns inziens altijd een noodscenario blijven bestaan voor dergelijke problemen.

  Dr. Cornelissen A

 • Anthony CORNELISSEN

  21 december 2017

  oogt allemaal mooi, maar de praktijk is anders;
  Bij elke raadpleging komt er minstens enkele malen een oud geneesmiddelenvoorschrift uit de printer omdat e-Health faalt, moeten we dan continu voorschriften zitten te herdoen. Het voorschriftregister van windoc bevat massa's niet gecodeerde medicamenten in hun listing, die staan uiteraard ook in de medicatielijst van de patient, moeten we allemaal gaan vervangen; er zijn massa's medicamenten zoals vitaminen, mineralen, kruidenmedicatie, maar ook andere niet in deze lijsten; die kunnen we dan niet meer voor schrijven; er zal van ons nogal een gratis engagement gevraagd worden en vergeet dan ook niet Vaccinet, sumhers en vitalink; allemaal gratis, of is het daarvoor dat we de eerste keer na 6 jaar de index eens krijgen; wel bedankt Maggie.
  En dan de helpdesks; ze werken al maar van 9 tot 12 en van 2 tot 5; als je daarbuiten in panne vals zal je moeten stoppen en een briefje voor je deur moeten hangen;' de informatica heeft mij in de steek gelaten, kan niet verder werken'; en als je ze dan al eens aan de lijn krijgt na een 1/2 uurtje aan de telefoon te hangen en luisteren naar een mooi melodietje en hoeveel wachtende er nog voor U zijn; dan moet je nog geluk hebben dat ze uw probleem direct kunnen oplossen en ofdat ze zelf geen hulplijn moeten raadplegen.
  Ik zou zo nog een tijdje kunnen doorgaan, maar als huisarts is mijn tijd helaas beperkt, ook al denkt Maggie daar anders over.
  Dr. Cornelissen A.
  Berchem.

 • Rudy FAELENS

  19 december 2017

  Wat ik mij afvraag...
  Zouden er indertijd, toen paard en kar nog het courant verplaatsingsmiddel was voor een arts op huisbezoek, ook collega's geweest zijn die allerlei bezwaren opperden om toch maar niet te moeten overschakelen op moderne verplaatsingsmiddelen ? Ga maar eens voor verplaatsing met de auto bij staking in de olie-industrie of een benzinepomp die het niet doet.
  Vast wel waren er indertijd ook collega's die het allemaal niet zagen zitten.

 • Andreas VERLEYSEN

  19 december 2017

  uitzondering voor artsen ouder dan bij het elektronisch voorschrijven , schendt het gelijkheidsbeginsel: Hoe verantwoordt u dit?
  andreas verleysen Aalst

 • Johan RIJCKEN

  19 december 2017

  ga er maar voor, tot er een stroompanne of zo is zoals in Atlanta !!!!! Zijn er back up systemen voorzien om op terug te vallen indien er storingen of mankementen zijn ? Heeft iemand daar eigenlijk al aan gedacht ? Volgens mijn bronnen zeker NIET in Brussel op Maggie's departement. Daar lopen ze als geile teven achter de electronica aan. Ik weet in mijn regio tussen Brecht en Schilde een zone waar geen GSM ontvangst bestaat en dit sedert jaaaaaaren al; fijn om daar op termijn enkel elektronisch te mogen en kunnen voorschrijven.