Duits certificeringsbedrijf PIP-borstimplantaten moet 1.600 vrouwen vergoeden

Het Duitse certificeringsbedrijf TÜV Rheinland, dat eerder al werd veroordeeld tot het vergoeden van duizenden vrouwen in het schandaal met de lekkende borstimplantaten van het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP), is in Frankrijk veroordeeld tot het vergoeden van 1.600 nieuwe klagers. Het gaat om slachtoffers van 23 nationaliteiten, voor een totaalbedrag van minstens 8 miljoen euro, aldus de vereniging van slachtoffers Pipa.

Deze eisers vorderden voor de handelsrechtbank 6.000 euro per persoon ter vergoeding van de geleden schade. Zij kregen 5.000 euro, veel meer dan de 3.000 euro die aan de eerste slachtoffers was toegekend.

"TÜV is volledig aansprakelijk, zonder beperking, en moet onmiddellijk alle slachtoffers vergoeden, zonder uitzondering", aldus Olivier Aumaître, advocaat van Pipa.

TÜV Rheinland gaf een CE-goedkeuring aan de producten van PIP. Het Franse bedrijf vulde tussen 2001 en 2010 implantaten met industriële siliconen in plaats van medische siliconen. Die begonnen vaak te lekken. Ongeveer 400.000 vrouwen in 65 landen zijn het slachtoffer geworden. Veel vrouwen kregen fysieke klachten en ze zijn bang dat ze auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen.

TÜV gaat waarschijnlijk in beroep.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.