Druk op Brusselse ziekenhuizen blijft ook in fase 1B hoog

De druk op de Brusselse ziekenhuizen neemt voorlopig niet af. In het UZ Brussel blijven de opnames stijgen en ook binnen de Chirec-ziekenhuizengroep zitten ze al opnieuw aan de limiet van fase 1B. Verschillende ziekenhuizen schakelen in de komende dagen al over naar fase 2A.

In het UZ Brussel worden in totaal momenteel 81 COVID-19-patiënten verzorgd. Deze patiënten zijn verdeeld over intensieve zorg, de COVID-19-verpleegafdeling, materniteit en andere eenheden. Vijftien patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorg, terwijl op de nieuwe medium care-eenheid drie patiënten liggen. In de afgelopen 24 uur werden zestien nieuwe patiënten opgenomen, terwijl zeven patiënten het ziekenhuis konden verlaten. Het UZ Brussel bereidt zich intussen voor op fase 2A, waarnaar het maandag 2 november overschakelt. Daarbij is 60 procent van de bedden op intensieve zorgen voorbehouden voor coronagevallen.

In de drie ziekenhuizen van de Chirec-groep (het Delta Ziekenhuis in Oudergem, het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht en het Ziekenhuis Eigenbrakel-Waterloo) liggen negentien COVID-19-patiënten op de dienst intensieve zorg en 132 coronagevallen worden verzorgd op de gewone verpleegeenheden. De capaciteit van fase 1B is daarmee al overschreden.

In de Chirec-ziekenhuizen worden intussen enkel nog dringende ingrepen uitgevoerd, zegt algemeen medisch directeur Philippe El Haddad. "De vertraging van maart en april werd net geabsorbeerd, maar nu loopt die alweer op. Bepaalde operaties kunnen niet uitgesteld worden, maar we hebben het aantal ingrepen wel echt teruggebracht. De ziekenhuizen zullen geleidelijk leeglopen in de komende dagen", aldus El Haddad.

Binnen de Brusselse Iris Ziekenhuizen zijn 50 procent van de bedden op intensieve zorg nu al ingenomen door COVID-patiënten. Daarmee is het plafond van fase 1B bereikt. Er liggen in totaal 45 coronapatiënten op intensieve zorg en 29 op de gewone verpleegeenheden.

"We hebben twee ziekenhuizen die extra drukbezet zijn en dinsdagochtend al overschakelen op fase 2A", zegt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder bij het Iris-netwerk. "Met 270 COVID-19-patiënten gaan we al richting de piek van 400 patiënten in maart en april", stelt hij vast.

Het Saint-Luc-ziekenhuis is al sinds maandag overgeschakeld naar fase 2A. Er worden een honderdtal patiënten verzorgd op de gewone verpleegeenheden en 28 op de dienst intensieve zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.