Drie op vier KU Leuven-studenten voelt zich eenzaam door corona

Drie op de vier studenten aan de KU Leuven voelt zich eenzaam door de coronapandemie. Dat blijkt uit een bevraging van de studentenraad van de universiteit, waarover ook De Morgen berichtte. "We geloven dat de situatie aan andere Vlaamse universiteiten gelijkaardig is", zegt Dennis Gelders, ondervoorzitter van de studentenraad.

Het is al langer geweten dat de coronapandemie een grote impact heeft op het leven van studenten aan de hogescholen en universiteiten. De bevraging van de Leuvense studentenraad laat opnieuw een weinig fraai beeld zien. Drie op de vier studenten voelt zich eenzaam. Twee op de drie zit niet goed in zijn of haar vel. Bijna 40 procent maakt zich zorgen over latere kansen op de arbeidsmarkt.

"Er is veel kapot gegaan door corona", zegt Gelders. "Het missen van sociale contacten heeft er hard ingehakt. Vooral de spontane ontmoetingen missen studenten het meest. De eenzame gevoelens zullen ook niet meteen weggaan wanneer de pandemie stopt. Er is veel tijd nodig om het mentaal welzijn weer op te bouwen."

De KU Leuven heeft een online aanbod in elkaar gestoken om studenten zo goed en zo kwaad mogelijk te helpen tijdens de pandemie. Er is een chatlijn die dagelijks beschikbaar is, er worden online activiteiten in elkaar gestoken. "Meer studenten dan verwacht hebben de weg gevonden naar die websites. Dat is positief."

Een opvallend resultaat van de bevraging gaat over de bereidheid om hulp te zoeken wanneer dat nodig is: die blijkt licht afgenomen tegenover de vorige bevraging in 2019. "Aan de andere kant is het stigma om erover te praten ook licht gedaald", zegt Gelders. "Het kan er mee te maken hebben dat studenten minder bij familie en vrienden te rade gingen, omdat dat minder of niet mogelijk was tijdens de strenge lockdowns."

Gelders ziet grosso modo twee soorten studenten. Er is de student die staat te popelen om opnieuw naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten, en er is de andere die meer schroom ervaart om het oude leven weer op te pakken. "Het is belangrijk om ook die tweede student niet te vergeten. Studentenkringen en -verenigingen kunnen daar het komende jaar een belangrijke rol spelen: georganiseerde en omkaderde activiteiten kunnen hen in een veilige context betrekken en opnieuw verbondenheid laten voelen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.