Drie op de tien Europese geneeskundestudenten leren niets over vaccins

Bijna 30 procent van de Europese studenten geneeskunde krijgt tijdens zijn of haar opleiding geen les over vaccins. Dat blijkt uit een bevraging uitgevoerd door geneeskundestudenten van de UAntwerpen. "Dat is onrustwekkend, want de gezondheidswerkers van de toekomst zullen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de antivaccinatiebewegingen."

De Antwerpse geneeskundestudenten Emile Dierckx en Fien De Laet zijn lid van de Antwerpse afdeling van EMSA, een Europese studentenvereniging voor geneeskunde. Ze organiseerden een enquête bij 362 studenten geneeskunde in zowat alle landen van Europa. Uit de preliminaire analyse blijkt dat 29,1 procent van de studenten tijdens zijn of haar opleiding geen vak rond vaccinatie of vaccinologie krijgt. België doet het met 5 proc ent bijzonder goed, Frankrijk (39 procent) en Letland (43 procent) scoren erg zwak.

Dat is gevaarlijk, want de antivaccinatiebeweging is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een van de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. "Dat zie je ook in Europa", waarschuwt vaccinatiespecialist Pierre Van Damme van de UA. "Dat is het resultaat van minder zorgvuldige vaccinatieprogramma's, in combinatie met het in twijfel trekken van het nut van vaccinaties." Volgens Van Damme spelen toekomstige gezondheidswerkers een belangrijke rol in de strijd tegen vaccinatietwijfel. "Zij moeten to the point kunnen antwoorden op bezorgdheden en vragen van ouders rond vaccins. Een adequate, kwalitatief hoogstaande opleiding is daarvoor natuurlijk een eerste vereiste. Zo biedt UAntwerpen een weekmodule over vaccinatie in de opleiding geneeskunde aan, e n ook een lessenpakket in de opleiding farmacie."

Volgens de studenten die de enquête uitvoerden, zijn de ondervraagde geneeskundestudenten vragende partij om meer over vaccins te leren. "Ze willen tijdens hun opleiding ook te maken krijgen met de argumenten van de 'anti-vaxxers', zodat ze er correct op kunnen reageren."

Op 4 april reikt de Antwerpse universiteit een eredoctoraat uit aan onder anderen de Amerikaanse professor Heid Larson, wereldautoriteit in de strijd tegen de antivaccinatiebeweging.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.