Dossiertaks voor beroep tegen zorgbudget uitgesteld

De invoering van een dossiertaks voor mensen die beroep aantekenen tegen een beslissing over hun zorgbudget is dinsdag nog niet goedgekeurd in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement. De oppositie vroeg en kreeg eerst hoorzittingen met de sector.

Het zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met ernstige gezondheidsproblemen of een handicap. Voor zwaar zorgbehoevenden gaat het om 130 euro per maand. Voor mensen met een handicap om 300 euro.

De Vlaamse regering wil nu een taks van 75 euro invoeren voor mensen die beroep aantekenen tegen beslissingen in hun zorgbudget. De vakbonden en organisaties als Beweging.net, Decenniumdoelen, Netwerk tegen Armoede en Steunpunt Mens en Samenleving tekenden daartegen al beroep aan in een open brief.

De oppositie vroeg en kreeg nu ook hoorzittingen in het parlement. "De regering wil deze taks invoeren omdat de drempel anders te laag zou zijn om beroep in te dienen, maar uit de cijfers blijkt het tegenovergestelde", zegt Hannes Anaf van Vooruit. "In 2019 werd slechts in 1,4 procent van de gevallen een beroep ingediend. Dit is dus een drogreden. Het is aan de regering om naar deze mensen toe te stappen in plaats van extra drempels op te leggen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.