Dossier versoepeling abortuswet zit niet in de koelkast, verzekert PS

Het wetenschappelijk comité dat instaat voor de evaluatie van de huidige abortuswet werkt naarstig verder. Dat laat regeringspartij PS weten nadat premier Alexander De Croo vandaag in de Kamer ondervraagd werd over de kwestie.

De abortuswet veroorzaakte begin vorig jaar, aan het begin van de regeerperiode van Vivaldi, ophef in de Wetstraat. Socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI wilden de abortuswet versoepelen, maar regeringspartij CD&V kantte zich samen met N-VA en Vlaams Belang tegen dat voorstel. Uiteindelijk is beslist om - conform het regeerakkoord - experten aan te stellen om de huidige wet te evalueren.

Dat onderzoek is nog altijd aan de gang, benadrukt de PS. "Het dossier is absoluut niet in de koelkast verdwenen", klinkt het bij de Franstalige socialisten, die benadrukken dat de CD&V "constructief" bijdraagt aan het debat.

Premier Alexander De Croo kreeg vanochtend in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken een vraag over de kwestie van DéFI-Kamerlid Sophie Rohonyi. Volgens haar heeft de regering met het abortusdebat van vrouwenrechten "het voorwerp van sinistere politieke spelletjes" gemaakt. De Croo benadrukte in zijn antwoord dat de discussie zich niet binnen de regering afspeelt, maar wel in het parlement. "De regering komt niet tussen in de lopende parlementaire initiatieven", zei hij.

Het PS-wetsvoorstel om de abortuswet te versoepelen werd vorig jaar goedgekeurd in de bevoegde Kamercommissie, maar rondde nadien nooit de kaap van de plenaire vergadering omdat de christendemocraten zich verzetten. Het wetsvoorstel voorziet een uitbreiding van de abortustermijn naar 18 weken en wil de bedenktijd inkorten tot 48 uur. Daarnaast zou vrijwillige zwangerschapsafbreking uit de strafwet verdwijnen, terwijl het verhinderen ervan strafbaar zou worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.